Comisia Europeană a majorat cotele de export pentru mai multe produse din Republica Moldova
26 Octombrie 2015 09:30
Comisia Europeană a aprobat extinderea accesului preferenţial pe piaţa Uniunii Europene, peste volumele stabilite în Acordul de Asociere, pentru mai multe produse moldoveneşti, în mare parte pentru cereale.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare informează despre faptul că Comisia Europeană a aprobat extinderea accesului preferențial pe piața Uniunii Europene peste volumele indicative stabilite în Acordul de Asociere RM-UE de grâu, făină și aglomerate sub formă de pelete (pozițiile tarifare 1001 91 90 și 1001 99 00), orz, făină și aglomerate sub formă de pelete (poziția tarifară 1003 90 00), cereale prelucrate (24 poziții tarifare, inclusiv alcool etilic nedenaturat cu tărie alcoolică de minim 80%, și până la 80%).

Conform prevederilor Acordului de Asociere aceste produse cad sub incidența mecanismului de protecție împotriva eludării, care stabilește volume indicative anuale pentru exportul în UE. Volumele indicative stabilite pot fi depășite în baza argumentării de către Republica Moldova a existenței sau creșterii potențialului de producere și de livrare pe piețele externe.

Democracy.MD aminteşte că acceptul Comisiei Europene a fost primit în baza datelor justificative prezentate de Republica Moldova, urmare notificării Uniunii Europene cu privire la atingerea a 80% din cotele indicative stabilite.

Comentarii: 0  
 
TAGURI