Zona Economică Liberă „Bălți” va avea încă o subzonă la Orhei. Vor fi oferite peste 3.000 locuri de muncă
29 Octombrie 2015 12:00
Zona Economică Liberă Bălți se extinde şi va avea încă o subzonă în orașul Orhei pe o suprafață totală de 8 hectare. Un proiect de lege în acest sens a fost avizat miercuri de Guvern. 

Inițiativa a fost susținută de miniștri, în contextul în care după mai bine de doi ani de negocieri cu administrația ZEL Bălți și cercetări a potențialului mai multor localități din Moldova Sumitomo Electric Bordnetze, o subsidiară a gigantului japonez Sumitomo a anunțat recent că este gata de a investi într-o fabrică de producere a subansamblelor pentru autoturimse în orașul Orhei.

Adoptarea acestui proiect ar permite ca deja în anul 2016 să fie realizate investiții de 17 milioane de euro în fabrica de producție a cablajului electric pentru autoturisme și create peste 3 000 de locuri de muncă dintre care 180 de locuri de muncă pentru ingineri, ceea ce reprezintă 20% din angajații întregului raion Orhei.

Totodată, firma este dispusă să investească şi în sistemul energetic, cel de aprovizionare cu apă şi în sistemul de canalizare şi gazificare.

Democracy.MD amintește că, Zona economică liberă „Bălți” a fost lansată la 26 mai 2010, pentru o perioadă de 25 ani și reprezintă a șaptea zonă economică liberă din Moldova. Actualmente, ZEL Bălți are trei subzone la Bălți, patru la Strășeni și una la Căușeni.

Anul trecut, cei 160 de investitori au adus în Bugetul de Stat peste 140 de milioane de lei din impozite, ceea ce reprezintă cu 20 la sută mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

Comentarii: 0  
 
TAGURI