Solicitanții străini pot valida în Republica Moldova brevetele europene
3 Noiembrie 2015 14:32
Străinii pot valida în Moldova brevetele europene și cererile de brevet european, din 1 noiembrie anul curent. Astfel, potrivit directorului Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Octavian Apostol, modelele europene vor beneficia de aceleași drepturi și protecție legală ca și cele naționale, eliberate în Moldova.

"Protecția pe calea brevetului european va stimula transferul de tehnologii moderne și investiții în economia țării. De asemenea, sistemul de validare a brevetelor europene va contribui la creșterea substanțială a gradului de încredere a învestitorilor străini în capacitatea legislației și infrastructurii tehnico-administrative din RM de a le proteja investițiile", a spus Apostol.

Șefa Direcției brevete AGEPI, Ala Glușan, a menționat că ratificarea Acordului de validare va permite Moldovei să profite de anumite avantaje sub aspectul cooperării, în vederea armonizării procedurilor și legislației, practicii de examinare a cererilor de brevet, precum și pregătirii specialiștilor în domeniul proprietății intelectuale.

„Solicitanții de a valida brevetul vor trebui să depună o cerere la OEB, după ce vor achita taxa. Dacă OEB va elibera brevetul european, solicitantul va trebui să depună la AGEPI traducerea în limba română a documentului de brevet. AGEPI va publica traducerea brevetului european, oferind astfel acces publicului interesat la informația de brevet”, a menționat Ala Glușan.

Moldova va deveni cea de-a 42-a țară în care protecția prin brevet poate fi obținută simultan printr-o singură cerere de brevet european depusă la Oficiul OEB.

Comentarii: 0  
 
TAGURI