Nereguli de miliarde și sute de abateri financiare depistate de Curtea de Conturi
5 Noiembrie 2015 12:03
Nereguli de miliarde și sute de abateri financiare depistate de Curtea de Conturi. Astfel, președintele Curții Serafim Urechean a prezentat ieri, în cadrul comisiei parlamentare economie, buget și finanțe rapoartele de audit asupra administrării resurselor financiare publice pentru anii 2013 - 2015.

Deși rapoartele au evidențiat sute de nereguli, în instanțele de judecată au ajuns doar câteva dosare penale.

"Valoarea neregulilor si abaterilor însumând circa 8,6 mlrd de lei, adică aproape o treime din bugetul statului. Cele mai evidente nereguli s-au constatat la organizarea contabilității și raportării financiare, 4,7 miliarde de lei", a menționat Serafim Urechean. 

Totodată, potrivit lui Urechean, în prezent Procuratura Generală examinează cel puțin 11 dosare penale, intentate în urma sesizărilor Curții de Conturi. Cele mai multe implică ministerul Mediului, urmat de ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

"800, aproape 900 de entități verificate, și doar 11 materiale în organele de drept. Nereguli financiare practic peste 13 miliarde de lei, cât s-au adus înapoi la buget? Cât o să vorbim de nereguli. Aceștia sunt bani furați, ori ce se întâmplă cu aceste nereguli financiare", a întrebat deputatul PSRM, Zinaida Greceanîi.

"Eu înțeleg că la noi este perceput în felul următor. După fiecare ședință a Curții de Conturi s-ar dori câțiva spânzurați la pilonii Curții de Conturi ... - dar dacă trebuie, poate trebuie să o facem o dată și o dată. Nu, dacă trebuie. - daca trebuie, daca trebuie, eu nu întâmplător v-am raportat câte materiale au fost îndreptate către organele de drept", a replicat Urechean.

Deputații au luat act de rapoartele prezentate, care urmează să fie audiate în cadrul plenului Parlamentului.

Comentarii: 0  
 
TAGURI