Antreprenorii din Moldova vor participa la un stagiu de instruire în Germania
12 Noiembrie 2015 18:00
Antreprenorii din Republica Moldova vor avea ocazia să participe la un stagiu de patru săptămâni în cadrul companiilor germane pentru obținerea schimbului de experiență în domeniul agroalimentar, scrie Timpul.md.

Astfel, în perioada 9 - 13 noiembrie  curent, va fi organizată o perioadă de selectare a interviurilor antreprenorilor autohtoni de către colaboratorii Camerei de Comerț și Industrie (CCI) împreună cu reprezentanții Ministerului Economie şi Energiei al Republicii Federative Germania.

Programul de Sporire a Calificării Managerilor Moldova-Germania va contribui la posibilitatea creșterii numărului programelor de instruire, vizitelor de studiu și a stagiilor practice, pentru antreprenorii moldoveni, care vor obține schimb de experiență și transfer de cunoștințe.

Valeriu Lazăr, președintele CCI, a spus că pregătirea managerilor după modelul german.

„Este unul dintre puținele programe care cu adevărat constituie o investiție directă și eficientă în dezvoltarea economiei, or manageri performanți înseamnă și întreprinderi competitive. A trecut mai mult de un an de zile de când am implementat Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător RM - UE, dar trebuie să recunosc, cu mare părere de rău, că întreprinderile noastre nu sunt pregătite să valorifice pe deplin potențialul de export pe piețele europene”, a precizat Lazăr.

Totodată, preşedintele CCI a menționat că produsele sectorului agroalimentar sunt cele mai cerute pe piețele internaționale, iar tot la acest capitol Moldova se confruntăm și cu cele mai multe provocări, pentru a atinge nivelul european. În această ordine de idei Republica Moldova trebuie să adopte o mulțime directive de europene, care presupun implementarea standardelor internaționale și investiții masive, atât în tehnologii, cât și în specialiști, iar pentru a obține cât mai curând rezultate măsurabile, este necesar atât accesul la cunoștințele teoretice și practice, cât și accesul la finanțare.

Până în prezent, circa 200 de manageri de la companiile moldovenești și-au petrecut stagiul la unul din cele mai bune Centre de instruire din Germania, au vizitat întreprinderi notorii și, ceea ce este cel mai important, au stabilit și dezvoltat relații durabile de colaborare cu parteneri germani.

Comentarii: 0  
 
TAGURI