Republica Moldova s-a plasat pe locul nouă după volumul vinurilor livrare pe piața rusească în perioada ianuarie-august 2015
26 Noiembrie 2015 13:00
În condițiile embargoului selectiv aplicat de Federația Rusă, țara noastră pierde o poziție în topul celor mai mari exportatori de vinuri pe piața rusească, fiind depășită de Bulgaria.

Potrivit datelor Biroului Vamal al Federației Ruse, Republica Moldova s-a plasat pe locul nouă, după volumul vinurilor livrare pe piața rusească în perioada  ianuarie-august 2015. Exportatorii moldoveni au reușit să livreze 4 milioane litri de vin.

Comparativ cu situația din primele șase luni ale anului curent Republica Moldova a pierdut o poziție, fiind depășită de Bulgaria.

Pe primele trei poziții ș-au plasat Spania, Italia și Franța.

În prezent doar câteva întreprinderi din Găgăuzia au dreptul de export a vinurilor în Federația Rusă. Cea mai mare a importurilor de vinuri moldovenești este efectuată de întreprinderea rusească Erdin SRL, care deține aproape 70% din livrările de vinuri moldovenești.

Proprietarul acestei firme este întreprinderea Stroiproiect, unde Andrei Kobali deține 95%, iar fiica sa alte 5%. Andrei Kobali este membrul partidului Spravedlivaia Rosiia și deputat în consiliul municipal raional Noghilsk, din regiunea Molscova. Acesta este implicat de 15 ani în businessul vinicol don țara noastră.

În urma embargoului aplicat de Federația Rusă pentru vinurile moldovenești, o mare parte a vinificatorilor au depus eforturi semnificative pentru diversificarea piețelor de desfacere, precum și ameliorarea procesului de producere. Unii din producători de vinuri au declarat că refuză să revină pe piața rusească, chiar dacă embargoul va fi ridicat pentru toate întreprinderile din țara noastră.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, în țara noastră se produc anual circa 150 milioane litri de vin.

Comentarii: 0  
 
TAGURI