Majoritatea parlamentară face apel către Timofti pentru susținerea candidaturii lui Plahotniuc la funcția de premier
13 Ianuarie 2016 20:40
Cei 56 de deputați care constituie majoritatea absolută parlamentară, Marian Lupu, Violeta Ivanov, Mihai Ghimpu și Ion Bălan au făcut o declarație publică.

După cum informează Democracy.MD cu referire la un comunicat al PDM, deputații nu sunt de acord cu decizia președintelui care a refuzat candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de prim-ministru.

Politicienii fac apel către Președintele Nicolae Timofti să țină cont de voința exprimată de către majoritatea absolută din Parlamentul Republicii Moldova și să acționeze în temeiul interesului național și al Legii Supreme.

Vă prezentăm mai jos declarația integrală:

„Am luat act de reacția Președintelui Nicolae Timofti cu privire la nominalizarea lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, o candidatură înaintată și susținută de majoritatea parlamentară constituită din 56 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova.

Considerăm ca fiind nefundamentate prin probe sau prin acțiuni, într-un cuvânt, neîntemeiate - motivele invocate în comunicatul de presă remis astăzi, de către Președinție. Mai mult, cu referire la hotărârea Parlamentului nr. 5 din 15 februarie 2013 la care face referire instituția prezidențială, menționăm că acest act legislativ vine ca urmare a solicitării personale a lui Vladimir Plahotniuc de demisie din funcție, în anul 2013, și ca rezultat al votului politic din Parlament. Remarcăm că referirea la hotărârea Curții Constituționale în materie de integritate nu are nicio relevanță în cazul candidatului propus de noi, fapt confirmat prin decizia Curții Constituționale nr. 10 din 18 noiembrie 2014. Ca atare, reiterăm faptul că preocupările menționate în comunicatul de presă al Președinției nu sunt susținute în baza Constituției și jurisprudenței Curții Constituționale.

Totodată, reconfirmăm preocuparea noastră față de evoluția situației sociale, economice și politice din țară, în situația prelungirii crizei politice actuale, o criză care afectează grav toți cetățenii Republicii Moldova. În acest context, reafirmăm determinarea noastră pentru susținerea candidaturii lui Vladimir Plahotniuc pentru funcția de prim-ministru, susținere pe care ne-o asumăm cu toată responsabilitatea, având pe deplin încredere în judecata noastră și a majorității celor 56 de deputați.

În concluzie, facem apel către Președintele Nicolae Timofti să țină cont de voința exprimată de către majoritatea absolută din Parlamentul Republicii Moldova și să acționeze în temeiul interesului național și al Legii Supreme.

Declarăm în unanimitate și fără echivoc că Vladimir Plahotniuc este propus pentru a fi desemnat în funcția de prim-ministru în strictă conformitate cu prevederile constituționale, inclusiv luând act de hotărârea Curții Constituționale nr. 32 din 29 decembrie 2015. Decizia a fost formalizată de majoritatea absolută a deputaților din Parlament, iar potrivit Înaltei Curți, nu există deci nici un motiv constituţional şi democratic pentru ca Preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de o majoritate parlamentară, fie ea adversa Preşedintelui”.

Democracy.MD precizează că astăzi majoritatea parlamentară a propus candidatura lui Vldimir Plahotniuc la funcția de premier. Președintele Timofti, însă, nu a acceptat această propunere.

Comentarii: 0  
 
TAGURI