Cooperarea energetică, pe lista subiectelor ce vor fi discutate în cadrul vizitei lui Pavel Filip la București
25 Ianuarie 2016 15:19
În prima sa vizită în România, pe care o va face mâine, 26 ianuarie, premierul Pavel Filip are în agendă și discuții pe proiectele energetice dintre cele două state.

Declarații în acest sens au fost făcute de ministrul economiei și comerțului Octavian Calmâc.

Potrivit ministrului, în primul rând e vorba de extinderea gazoductului Iași-Ungheni pe teritoriul Republicii Moldova până la Chișinău și construcția stației de comprimare de gaze pe teritoriul României pentru ca gazoductul să poată fi utilizat la capacitate maximă.

Un alt subiect din domeniul energetic este cel de interconexiune a liniilor de tensiune înaltă care ne va asigura independența energetică a țării noastre.

„Studiile de fezabilitate au fost realizate. Suntem în faza de proiectare”, a precizat ministrul Calmâc, care a prezentat luni prioritățile Ministerului în primele 100 de zile de activitate a noului guvern. Acestea țin în primul rând de relațiile economice externe, în special reluarea discuțiilor cu FMI, cu România și cu instituțiile europene pentru deblocarea finanțărilor externe. Referindu-se la împrumutul de 150 de milioane de euro semnat cu România, ministrul a menționat că primele tranșe ar putea fi acordate și până la semnarea unui nou acord cu FMI.

De asemenea, în cadrul vizitei se va discuta despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Precizăm că prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip va avea o întrevedere marţi, la Bucureşti, cu omologul său român Dacian Cioloș.

Comentarii: 0  
 
TAGURI