VIDEO // Poliția investighează acțiunile ilegale ale manifestanților din 20 ianuarie. Până la moment au fost identificate mai multe persoane
26 Ianuarie 2016 15:38
Poliția, în colaborare cu Procuratura Generală, a întreprins măsurile necesare pentru identificarea persoanelor care au încălcat legea și au instigat la acțiuni violente în fața Parlamentului pe 20 ianuarie curent.

Pe acest caz poliția a pornit o cauză penală  privind comiterea dezordinilor în masă  (art. 285 Cod penal).

Până la moment au fost identificate mai multe persoane care au participat activ la acțiunile violente și care au atacat polițiști, au forțat ușa Parlamentului, facilitînd accesul manifestanților în instituție, au distrus și sustras echipamentul angajaților poliției și au vandalizat clădirea Parlamentului.

În prezent, poliția investighează cazurile de violență, persoanele în cauză fiind anchetate. Protestatarii violenți au vîrsta cuprinsă între 25-50 ani.

Organizatorii protestelor au refuzat să-și asume responsabilitatea privind acțiunile ilegale ale protestatarilor, declarînd că nu poartă nici o răspundere pentru acțiunile violente de la Parlament și că aceștia nu au fost adepții lor.

Precizăm că la 20 ianuarie curent au avut loc proteste în scuarul Parlamentului R. Moldova, care la un moment dat au escaladat în violențe. Astfel, unii manifestanți  violenți au atacat cordonul viu format din polițiști, iar mai apoi au forțat cu  o rangă metalică, scoasă din balustrada pragului, ușa laterală a clădirii Parlamentului, intrînd forțat în incinta clădirii.

În continuare, manifestînd un comportament agresiv și foarte violent, aceștia au gresat polițiștii sustrăgînd și distrugînd echipamentul din dotare. Ca rezultat, protestatarii au devastat etajul I al Parlamentului, cauzînd prejudiciu material în sumă de aproximativ  750.000 de lei.

Reamintim, că în urma altercațiilor dintre polițiști și protestatari din 20.01.2016, au avut de suferit 27 de persoane angajați ai MAI. În prezent o parte dintre polițiști sunt internați în spital cu diferite traumatisme.

De asemenea, mai mulți polițiști au fost deposedați de bastoane, căști de protecție, măști antigaz, seturi de protecție mâini-picioare, telefoane mobile de serviciu și scuturi, ce rezultat fiind cauzat prejudiciu în valoare de aproximativ 275.000 de lei.

Precizăm că persoanele vinovate de dezordinile în masă riscă o pedeapsă de până la 8 ani închisoare.

Comentarii: 0  
 
TAGURI