Ministerul Justiției ia măsuri pentru recuperarea prejudiciului cauzat Republicii Moldova de către înalți funcționari de stat
27 Ianuarie 2016 12:31
Ministerul Justiţiei va lua măsuri pentru recuperarea prejudiciului cauzat Republicii Moldova de către înalți funcționari de stat, comunică Democracy.MD. 

În acest sens, funcționarii publici din domeniul justiției vor fi acționați astăzi în judecată. Este vorba despre funcționari de la judecătorii sectoriale, Curtea de Apel, Curtea Supremă de Justiție, procuraturi sectoriale, Procuratura Generală etc., care au încălcat prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului, ceea ce a dus la multiplele cazuri de condamnare a țării noastre la CEDO. Pentru început, sunt vizate 37 de persoane, majoritatea judecători.

Declarațiile au fost făcute astăzi, de către ministrul justiției Vladimir Cebotari, în cadrul unei conferințe de presă.  

Aceste persoane vor fi acționate în instanță de către Republica Moldova și urmează să compenseze valoarea bănească a prejudiciilor morale, materiale, cheltuielile suportate de Republica Moldova, pentru repararea drepturilor încălcate ale cetățenilor și agenților economici. Ministrul a precizat că în scopul reparării prejudiciilor vor fi urmărite inclusiv bunurile personale ale persoanelor vizate.

Cauzele reţinute pentru a fi intentate acţiuni în regres se referă la cazuri de violență domestică, revizuire ilegală a hotărârilor irevocabile, detenție preventivă ilegală, protecția datelor cu caracter personal ș.a.

„Acțiunile lansate vin să sporească responsabilitatea actorilor atât din domeniul justiției cât și a întregului domeniu public, respectarea drepturilor persoanelor și să sporească responsabilitatea fiecărui cetățean care se află în serviciul public", a declarat Vladimir Cebotari.

„Ministerul va înainta astfel de acțiuni pentru fiecare caz pierdut de Republica Moldova care se încadrează în termenul de prescripție, care întrunește constatările și probatoriul necesare în acest sens", potrivit ministrului justiției

El a precizat că lista persoanelor conține 37 de funcționari judecători de la diferite instanțe, procurori, și nu numai. Dintre aceștia, 27 sunt judecători „Lista a fost selectată pentru a crea precedentele necesare în Republica Moldova.

Deocamdată nu a fost făcută publică suma totală a prejudiciilor cauzate de condamnarea Republici Moldova la CEDO pe aceste cauze. Vladimir Cebotari a menționat că doar în una din ele, suma este de 120 de mii de lei.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI