VIDEO // Moldova, implicată în prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea acţiunilor de tip „money mule”
3 Martie 2016 10:00
Republica Modova luptă cu spălarea banilor la nivel european. În acest sens, în perioada 22 – 26 februarie curent, reprezentanții Centrului pentru combaterea crimei informatice a INI împreună cu Procuratura Generală, procurorii DIICOT, România și reprezentanți a Poliției și a Procuraturii din Germania, au participat la prima operațiune desfășurată la nivel european pentru combaterea activităților de spălare de bani prin persoane interpuse.

Potrivit unui comunicat de presă al IGP,  operațiunea s-a desfășurat pe întreg teritoriul țării, concomitent în Belgia, Danemarca, Grecia, Olanda, Regatul Unit, Spania și Portugalia -  și alte state și a fost sprijinită  de Eurojust, Europol, Centrul SELEC și Federația Bancară Europeană. Activitatea s-a desfășurat în cadrul Proiectului EMPACT – O.A.P. – Payment card fraud.

Astfel, acțiunea a avut drept scop combaterea activităților infracționale de tip ,,money mule”, care constau în implicarea, voluntară sau involuntară, a cetățenilor în activități de spălare a banilor proveniți din activități infracționale din sfera criminalității informatice.

Pe parcursul acțiunii internaționale ,,European Money Mule Action” ofiţerii de poliţie specializați în combaterea criminalității informatice au acționat pentru depistarea și cercetarea cetățenilor români și străini,  implicați în activități infracționale de transfer de bani, în mod ilegal.

În cadrul acestei acțiuni, angajații Centrului pentru combaterea crimei informatice a INI, au efectuat 20 de percheziții domiciliare, în cadrul căreia au fost depistate 7 computere, 7 tablete, 26 telefoane mobile, 52 cartele sim, 149 de dispozitive pentru stocare a informației, 30 de acte de identitate false și o ștampilă falsă.

Anterior, în perioada 2014 – 2016, cu sprijinul Centrului SELEC, Eurojust şi Europol procurorii  D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală  și ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate  au participat la mai multe întâlniri operative cu reprezentanți ai poliției din Moldova, în vederea documentării activității infracționale a unor suspecți  și stabilirea unui mod comun de acțiune.

Programul ,,European Money Mule Action – (EMMA)” este un proiect operațional pilot, creat cu scopul de a combate fraudele online, precum şi fraudele privind mijloacele de plată electronică.

Sintagma ,,money mule” (cărăuș de bani) se referă la persoane recrutate de către grupuri infracționale organizate în vederea primirii şi retransmiterii ulterioare a sumelor de bani obținute în mod ilegal, aceste tranzacții fiind efectuate din conturile bancare ale unor persoane din diferite state europene, scopul fiind acela de a ascunde beneficiarul final al respectivelor sume de bani.

Pentru a nu fi implicate în asemenea cazuri, poliția recomandă cetățenilor să nu deschidă conturi bancare la inițiativa persoanelor străine și să nu transmită persoanelor necunoscute datele de acces la conturi, credențialele și alte dispozitive de acces la conturile personale.

Comentarii: 0  
 
TAGURI