Municipiul Chişinău, campion la consumul de energie
29 Ianuarie 2013 15:12
3516 0 eco.md
Intensitatea consumului final de energie, care se referă la consumul final de energie raportat la numărul de locuitori, constituie în Chişinău 9,5 MWh/pe cap de locuitor, fiind mai mare decât cea înregistrată în România, Turcia sau Macedonia, se arată într-un studiu realizat de IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Primăria Chişinău.

Potrivit autorilor studiului, datele colectate în 2010 arată că volumul de energie consumat a constituit 7 525 394 MWh, iar emisiile de CO2 generate de acest consum au valorat 2 084 977 tone. Astfel, consumul de energie aferent clădirilor şi echipamentelor, instalaţiilor din sectorul  municipal, rezidenţial şi al serviciilor reprezenta 72% din consumul final de energie, iar transportul reprezintă 28% din consumul final. Consumul din sectorul rezidenţial este cel mai mare, constituind 44,24% în totalul consumului final, urmat de transportul privat şi comercial cu o pondere de 24,15%, iar consumul înregistrat pentru iluminatul public este cel mai mic (0,28%). Pentru comparaţie, în statele din UE27, transportul reprezintă domeniul unde este înregistrat cel mai înalt nivel de consum de energie.

Analiza efectuată în cadrul acestui studiu demonstrează cheltuielile semnificative suportate în 2010 de Bugetul municipalităţii pentru asigurarea cu energie a domeniilor educaţiei,transportului, iluminare stradală şi sănătate. Cea mai mare parte din cheltuieli au fost orientate spre domeniul educaţiei (6,37% sau 111,297 milioane lei), transport ( 5,62% sau 98,291 milioane lei), iluminare stradală (2,06% sau 36,008 milioane lei) şi sănătate (1,51% sau 26,434 milioane lei).  Conform studiului, deşi consumul final de energie raportat la numărul de locuitori din Chişinău, este mai mic cu 49% decât nivelul mediu înregistrat la nivelul ţărilor UE, dar mai mare decât în România, Turcia sau Macedonia.

Prezent la conferinţa de lansare a studiului, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a atras atenţia asupra faptului că în Republica Moldova este înregistrat cel mai înalt nivel de consum de energie din Europa. „În Ucraina au existat exact aceleaşi probleme şi s-au întreprins măsuri pentru reducerea consumului de energie. Optimizarea consumului de energie şi găsirea alternativelor este un obiectiv dificil de atins, dar cred că veţi reuşi”, a menţionat oficialul european.

Menţionăm că Primăria Chişinău a elaborat Planul de Acţiuni pentru Energie Durabilă, cu suportul financiar al Comisiei Europene, care îşi propune reducerea consumului de energie cu 20% până în anul 2020.

 

Comentarii: 0  
 
TAGURI