Ministerul Finanțelor a propus introducerea impozitului pe avere. Vezi care este cota taxei și cine va fi nevoit să achite
10 Martie 2016 09:35
Proprietarii imobilelor cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu valoare cadastrală care depăşeşte suma de 1,5 milioane de lei vor achita un impozit pe avere. Prevederea este stipulată în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru 2016, elaborată de Ministerul Finanțelor.

Astfel, cota impozitului va constitui 0,8 la sută din preţul imobilului. De exemplu, pentru o casă, care costă 2 milioane de lei, impozitul pe avere va fi de 16.000 de lei. Proprietarul locuinţei va trebui să achite taxa până în data de 25 decembrie.

Potrivit ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, în urma încasării acestui impozit, venitul anual în bugetul de stat va fi de aproape 100 de milioane de lei: „Anul acesta este primul pas în direcţia aceasta, pe care noi o propunem spre aprobarea Parlamentului. Aceste mecanism de impozitare va putea fi aplicat şi pe alte bunuri de lux."

Totodată, majoritatea contribuabililor nu vor achita acest impozit, din motiv că legislaţia prevede un minim neimpozabil a valorii bunului imobiliar deţinut. Astfel, potrivit articolului 283 al Codului fiscal, această valoarea a bunului imobiliar scutită de impozit constituie, de exemplu, la Chişinău 380 de mii de lei. La Bălţi aceasta reprezintă 156 de mii de lei, la Anenii Noi – 53 de mii de lei, la Drochia – 84 de mii de lei, iar la Leova 35 de mii de lei.

Proiectul politicii bugetar-fiscale mai prevede introducerea din 2017 a impozitului pe autovehiculele înmatriculate în Moldova. Cota acestui impozit va depinde de capacitatea motorului. Documentul va intra în vigoare după ce va fi examinat de Guvern şi Parlament.

Comentarii: 1  
Stefan 10 Martie 2016 10:12
0 (0)
Ce facem cu amortizarea apartamentelor, daca apartamentul valoarea 570 mii lei si apartamentul este din anul 1980.
 
TAGURI