Apel către instituțiile statului și cele internaționale: „Combaterea propagandei sau război declarat împotriva libertății de exprimare?”

0

La conferința „Combaterea propagandei sau război declarat împotriva libertății de exprimare?” organizată de compania Intellect Group și agenția de știri e-News au participat reprezentanți ai mass-media și ai societății civile, deputați moldoveni, experți, apărători ai drepturilor omului, avocați și politicieni. La finalul conferinței, a fost adoptată o declarație.

„APEL

Pentru protejarea libertății de exprimare și a pluralismului de opinii în Moldova

La cei 30 de ani de la independența sa, Republica Moldova se confruntă cu încercări grele. În văzul nostru s-a produs un atac asupra unuia dintre pilonii democrației – libertatea de exprimare și pluralismul de opinii.

Aceste laturi integrante ale societății civilizate moderne s-au înscris armonios în cotidianul nostru și au devenit standardul culturii noastre politice. Ceea ce deosebește societatea moldovenească de multe țări din spațiul post-sovietic este prezența democrației electorale reale, pluralismul politic, respectul pentru libertatea de exprimare și o varietate de mass-media independente.

Sub paravanul unor pretexte inventate, speculând în mod obraznic războiul din Ucraina vecină, precum și invocând pretenții evident false și nefondate, autoritățile moldovene, printr-o hotărâre extrajudiciară, fără anchetă și judecată, au suspendat concomitent licențele de emisie pentru șase mari televiziuni naționale, lăsând sute de jurnaliști fără locuri de muncă și privându-i de dreptul la profesie, precum și sute de mii de cetățeni de dreptul accesului liber la informație și pluralismul de opinii.

Deosebit de umilitoare este natura absolut voluntaristă a acestei hotărâri – guvernarea de fapt dictează publicului ce să urmărească și ce să asculte, iar jurnaliştilor – ce să spună și ce să prezinte.

De jure, autoritățile declară o politică care vizează integrarea europeană, însă de facto ne readuc la practici voluntariste, metode totalitare de guvernare și represalii extrajudiciare.

Încălcarea Convenției Europene a Drepturilor Omului, limitarea flagrantă a libertății de exprimare sub pretextul situației excepționale, încălcarea principiului divizării puterii, lipsa deciziilor motivate ale Comisiei pentru Situații Excepționale, lobby în favoarea intereselor înguste de partide –  cu toate acestea ne confruntăm în fiecare zi.

În situația în care Moldova a obținut statutul de candidat la aderarea la UE, actuala guvernare prin acțiunile sale discreditează însăși ideea de integrare europeană, încălcând drepturile și libertățile cetățenilor de dragul conjuncturii politice.

Acțiunile dictatoriale ale autorităților în raport cu canalele TV, din păcate, nu ne lasă speranțe pentru restabilirea justiției prin mecanisme legale în interiorul țării. Nu contăm nici pe bunul simț al autorităților.

În acest context, mizăm pe reacția și sprijinul partenerilor noștri internaționali: Uniunea Europeană, Consiliul Europei, APCE, OSCE, SUA, Marea Britanie, Germania, Franța, alte țări europene și instituții internaționale specializate, care pe parcursul istoriei Republicii Moldova au fost alături de poporul nostru, au contribuit la dezvoltarea democrației, a presei independente și la întărirea principiilor libertății de exprimare în țara noastră.

Îndemnăm organizațiile internaționale pentru drepturile omului Amnesty International, Freedom House, Human Rights Watch, Reporters without Borders și altele, inclusiv în domeniul promovării libertății de exprimare, să acorde atenție restricționării fără precedent a jurnalismului în țara noastră.

Sub ochii noștri se prăbușește ceea ce a fost edificat în Moldova de zeci de ani. Sunt ruinate destinele jurnaliștilor profesioniști. Se surpă încrederea oamenilor simpli în justiție și în principiile democrației. Nu lăsați să fie distruse toate cele edificate și consolidate atât de mult timp și cu atâta dificultate, inclusiv cu sprijinul și concursul vostru!”

Textul va fi expediat tuturor reprezentanțelor diplomatice acreditate în Republica Moldova, instituțiilor europene și structurilor internaționale – OSCE, ONU, Consiliul Europei, APCE și altele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata