Platforma DA îl îndeamnă pe Recean să amâne data anulării patentelor

0

Platforma Demnitate și Adevăr îl îndeamnă pe premierul Dorin Recean să amâne data anulării patentelor.

Formațiunea consideră că „trecerea la activitatea independentă nu a fost pregătit calitativ și se limitează doar la un moft al ministrului Economiei”.

„Așa-zisa reformă a ministrului Alaiba a fost făcută de mântuială. De la 1 iulie, mii de oameni riscă să rămână fără sursa de existență. Cei mai în vârstă vor fi condamnați la supraviețuire din contul pensiilor mizere care nici macar nu au fost indexate la nivelul inflației, iar cei tineri să plece peste hotare. Însă, cel mai dureros, va fi să asistăm la scene dezolante când, după 1 iulie, bătrânii umiliți vor fi obligați să-și pună pătrunjelul și ceapa verde în pungă și să plece acasă de la piață fără nici un bănuț în buzunar, fiindcă nu au aparat de casă.

În acest context, îl îndemnăm prim-ministrul Dorin Recean să ia sub propriul control această problemă. Să amâne data anulării patentelor și să inițieze consultări reale cu patentarii pentru identificarea soluțiilor cele mai oportune și reciproc avantajoase.

Venim cu apel de implicare directă a prim-ministrului, deoarece deja s-a demonstrat că procesul de anulare a patentelor și trecerea la activitatea independentă nu a fost pregătit calitativ și se limitează doar la un moft al ministrului Economiei”, se arată într-un comunicat al partidului. 

Platforma DA a venit și cu câteva propuneri în adresa prim-ministrului, „pentru deblocarea situației și pentru a nu provoca o nouă criză și nemulțumiri în rândul societății, cu noi proteste ale titularilor de patente, care duc la  decredibilizarea guvernării și încurajarea emigrării”:

1. Consultarea și elaborarea unui mecanism clar de activitate independentă îndreptat spre diverse grupuri sociale.

2. Inițierea unor cursuri pentru informarea deținătorilor de patentă cu privire la noua modalitate de activitate, instruiri de folosire a aparatului de casa si a registrului de evidenta a procurărilor, dar și a modalități de achitare a impozitului pe venit de 1% care devine o obligativitate odată cu trecerea la activitatea independentă.

3. Menținerea activității de comerț în bază de patentă până în 2025 astfel ca deținătorii de patente să aibă timp să vadă beneficiile activității independente și tranziția să aibă loc benevol.

Platforma DA consideră că, „această tranziție nu trebuie făcută prin constrângere. Activitatea independentă trebuie să fie făcută atractivă, astfel ca patentarii să își dorească să își schimbe singuri modul de activitate. Și, în același timp, în tot acest proces trebuie de ținut cont și de cei mai în vârstă, pentru care patenta este sursa de existență”. 

Începând cu 1 iulie, comercianții nu vor mai putea activa în baza patentei de întreprinzător. Autoritățile susțin că, pentru aceștia, cel mai avantajos ar fi să treacă la forma de activitate independentă, un regim fiscal simplificat, care i-ar ajuta să-și continue micile afaceri.  

Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, noile prevederi îi vizează doar pe deținătorii de patente care fac comerț cu amănuntul, adică vând în piețe, la tarabe, tejghele, chioșcuri etc.

Pentru a activa în baza patentei, o persoană trebuie să demonstreze că este calificată pentru a oferi serviciile respective și să achite o taxă lunară, care variază în funcție de localitate și activitate, cea mai mare fiind de 700 de lei în Chișinău, în domeniul comerțului. Titularii de patente nu sunt obligați să dețină echipamente de casă și de control, nu achită anumite impozite, nu trebuie să prezinte dări de seamă financiare și statistice sau să țină o evidență fiscală și contabilă. Astfel, autoritățile nu puteau să știe exact ce vânzări au cei care activează în bază de patentă, limita anuală a acestora fiind de 300.000 de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata