R. Moldova va mai denunța trei acorduri cu CSI și unul cu Federația Rusă

0

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat, în ședința de astăzi, avizele consultative privind denunțarea a trei acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente (CSI) și unul cu Federația Rusă.

Republica Moldova urmează să denunțe Acordul cu privire la cooperarea statelor membre ale Comunității Statelor Independente în timpul evacuării cetățenilor acestora din țările terțe în cazul producerii situațiilor excepționale, semnat la Moscova, la 12 aprilie 1996. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, denunțarea acordului reiese din lipsa de aplicabilitate și actualitate a acestuia, precum și din necorespunderea cu realitățile, transmite Știri.md.

Un alt document care urmează a fi denunțat este Acordul privind profilaxia stărilor iod deficitare în rândul populației statelor membre ale Comunității Statelor Independente, încheiat la Minsk, la 31 mai 2001. Potrivit Ministerului Sănătății, Acordul poartă un caracter declarativ, iar, de la data intrării în vigoare a acestui Acord, nu au fost raportate măsuri de implementare a acestuia. De asemenea, în marja acestui Acord, țara noastră nu a beneficiat de suport aplicativ și de colaborare pe domeniul profilaxiei stărilor iod deficitare. În Republica Moldova, majoritatea activităților și măsurilor în domeniul profilaxiei stărilor iod deficitare au fost realizate cu suportul specialiștilor din Rețeaua Globală de Iod (IGN) și Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății.

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană au aprobat și avizul consultativ privind denunțarea Acordului cu privire la colaborarea în domeniul ocrotirii sănătății, încheiat la Minsk, la 26 iunie 1992 cu modificările operate prin Protocolul încheiat la Yalta la 18 septembrie 2003 și prin Protocolul încheiat la Moscova la 25 noiembrie 2005. Ministerul Sănătății a propus denunțarea documentului deoarece, de la data intrării în vigoare a acestuia, nu au fost raportate măsuri de implementare a prevederilor Acordului. Totodată, prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, țara noastră și-a asumat angajamentul să transpună în cadrul normativ național un șir de Directive UE care vizează domeniul ocrotirii sănătății populației, reducând necesitatea de a acționa în cadrul Acordului CSI.

Tot la ședința de astăzi, a fost aprobat avizul consultativ pentru denunțarea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în vederea colaborării Ministerului Securității Naționale al Republicii Moldova și Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse în domeniul activităților informative, din 18 aprilie 1994. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, denunțarea documentului reiese din existența deficiențelor de cooperare cu partea rusă în realizarea practică a Acordului, motiv din care se cons犀利士 ideră oportună încetarea acțiunii acestuia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata