Peste 3.500 de ruși au emigrat în Republica Moldova de la începutul războiului în Ucraina

0

După începerea unui război pe scară largă împotriva Ucrainei, mobilizare și represiuni în masă împotriva disidenților, aproximativ 650.000 de persoane au părăsit Rusia și nu s-au întors, a calculat publicaţia The Bell. O mică parte din ei a ajuns în Republica Moldova.

Potrivit analizei, majoritatea rușilor au ales țări care nu necesitau viză pentru a intra. Astfel, circa 110.000 de cetățeni ruși au plecat în Armenia, 80.000 au ajuns în Kazahstan și peste 73.000 – în Georgia.

O mare parte din ruşi au emigrat în statele dezvoltate

Circa 80.000 de ruşi s-au fost repatriat în Israel, iar peste 48.000 de ruși au ajuns în Statele Unite, obţinând „vize pe termen lung”, green card etc.

Dintre țările europene, Germania a fost cea mai populară destinaţie, cu 36.000 de ruși. Urmează Serbia cu peste 36.000, Spania – cu peste 16.400 și Marea Britanie – cu circa 16.000.

Alți 28.000 de ruși au primit un permis de ședere în Turcia, însă, după cum scrie publicația, din cauza faptului că cetățenii Federației Ruse nu și-au reînnoit recent permisele de ședere, a existat o ieșire semnificativă de ruși din această țară.

Bell mai notează că nu toate țările au răspuns solicitărilor.

În plus, jurnaliștii nu știu câți cetățeni ruși care au primit permis de ședere sau de muncă în străinătate s-au întors acasă.

Moldova pe locul 20

Datele publicate de The Bell denotă că până pe 30 iunie 2024 în Republica Moldova au emigrat circa 3.600 de cetăţeni ai Rusiei, ţara noastră aflându-se pe locul 20, imediat după Elveţia (o destinaţie pentru ruşii exterm de bogaţi), dar înaintea Austriei şi Bulgariei (o ţară care anterior era exterm de populară în rândul ruşilor). 

Date statistice publicate de Agenţia Servicii Publice arată că dacă la finele lunii februarie 2022 în Republica Moldova erau peste 9.900 de persoane cu cetăţenie rusă, apoi la finele lunii iunie 2024 – aproximativ 9.404. Altfel spus numărul persoanelor cu cetăţenie rusă este în scădere.

Potrivit datelor Poliției de Frontieră, citate de Radio Moldova, în ultimii doi ani, peste 91 de mii de ruși au intrat pe teritoriul țării noastre, iar aproape 24 de mii au rămas aici. O parte dintre aceștia dețin și cetățenia Republicii Moldova. În același timp, 348 de ruși au solicitat azil, a informat Inspectoratul General pentru Migrație.

Anterior şeful ASP a declarat că s-a constatat și o creștere a tentativelor de dobândire prin fraudă a cetățeniei țării noastre, inclusiv din partea cetățenilor ruși

Potrivit The Bell acest val de emigrare din Rusia este cel mai mare din ultimii 20 de ani. Autoritățile ruse nu au publicat date despre numărul de ruși care au părăsit țara din februarie 2022. În noiembrie 2023, Ministerul rus al Afacerilor Interne a comunicat că, în nouă luni, aproape 68.000 de ruși au raportat că au primit permise de cetățenie sau de ședere în alte țări.

De notat presa a scris că că recent autoritățile ruse au început, să anuleze pașapoartele rușilor plecați în străinătate. 

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata