Ungaria și Slovacia au blocat planurile Uniunii Europene de a impune sancțiuni împotriva oficialilor georgieni, în urma violențelor împotriva protestatarilor proeuropeni din Georgia, informează dpa, citat de Agerpres.
Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a justificat opoziția Budapestei, afirmând că UE „ia partea protestatarilor” și acuzând blocul european că sancționează Georgia doar pentru că „un partid patriotic și conservator” a câștigat recentele alegeri, în detrimentul forțelor liberale.
Planul Uniunii Europene prevedea interdicții de intrare în statele membre pentru oficialii georgieni responsabili de violențele poliției și înghețarea activelor acestora pe teritoriul UE. Deși propunerea a eșuat momentan, oficialii europeni iau în considerare suspendarea regimului fără vize pentru posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu din Georgia.
„Un plan oficial pentru această măsură urmează să fie propus până la sfârșitul anului”, a declarat Kaja Kallas, șefa diplomației europene. Pentru această decizie, UE va avea nevoie doar de o majoritate calificată, și nu de unanimitatea necesară în cazul sancțiunilor.
Majoritatea statelor membre ale UE consideră că autoritățile georgiene au recurs la violență nejustificată și la arestări arbitrare împotriva protestatarilor și liderilor opoziției. În contrast, Ungaria și Slovacia au adoptat o poziție fermă împotriva sancțiunilor.
Decizia celor două state vine în contextul în care Lituania și Estonia au aplicat măsuri individuale împotriva unor lideri georgieni. Lituania a anunțat luni includerea premierului georgian Irakli Kobahidze și a altor 16 oficiali pe lista persoanelor sancționate, interzicându-le intrarea pe teritoriul său.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!