CNA anunță noi condamnări, sechestre aplicate și rețineri în cazuri de corupție

0

Centrul Național Anticorupție (CNA) raportează mai multe activități pe componenta de combatere și prevenire a corupției, desfășurate săptămâna trecută. 

Două condamnări au fost pronunțate în dosare instrumentate de CNA și procurori cu aplicarea unor pedepse cu închisoarea și menținerea sechestrelor puse de Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA. Într-un caz este vorba despre un inginer cadastral din cadrul ASP, condamnat la 5 ani de închisoare, constatările ARBI servind temei pentru confiscarea unor bunuri în valoare de 5 milioane de lei. Într-o altă cauză penală, un fost primar și administratorul unei companii private au fost condamnați la 7 și, respectiv, 8 ani de închisoare, iar sechestrul de 940 de mii de lei, aplicat de ARBI, a fost menținut de instanță.

În perioada de raport, un angajat al Serviciului Vamal, responsabil de vămuirea mărfurilor prin intermediul postului vamal intern ”Poșta”, și un broker vamal au fost reținuți într-un dosar de corupție sistemică. Potrivit anchetei, brokerul vamal ar fi pretins și primit sistematic bani ce nu i se cuvin în proporții care depășesc 100 unități convenționale. Totodată, două dosare de trafic de influență la perfectarea permiselor de conducere au fost documentate de ofițerii anticorupție și procurori. În primul dosar este vizat un locuitor al r-lui Strășeni care ar fi pretins 3000 de euro pentru perfectarea unui permis. În al doilea dosar, un bărbat din Chișinău ar fi pretins și primit 1200 de euro pentru acțiuni similare. Menționăm că, la moment, 9 persoane, vizate în dosarele Centrului, sunt arestate și deținute în instituțiile penitenciare din mun. Chișinău și Bălți. În perioada de raport, ofițerii de urmărire penală ai CNA au transmis procurorilor pentru soluționare 11 cauze penale, alte 15 dosare fiind inițiate.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA anunță aplicarea sechestrelor pe bunuri ilicite în valoare de circa 1 milion de lei. Acestea au fost indisponibilizate în baza delegațiilor Inspectoratului de poliție Bender, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) al MAI și Procuraturii Anenii Noi. Printre acestea se numără 2 mijloace de transport, o încăpere locativă și un cont bancar, indisponibilizate într-un caz de evadare din locurile de deținere și organizarea migrației ilegale. Totodată, sechestrele aplicate anterior, în valoare de peste 700 de mii de lei, au fost confirmate prin încheieri judecătorești.

Pe domeniul de prevenire a corupției, CNA notifică definitivarea a 7 rapoarte de expertiză a legislației, fiind recepționate alte 16 proiecte care urmează a fi supuse expertizei, au fost organizate 5 instruiri anticorupție pentru agenții publici, au fost realizate 4 analize operaționale și 64 de caziere de integritate au fost eliberate. La linia națională anticorupție au fost recepționate 46 de apeluri, iar în cancelaria CNA au fost înregistrate 1244 de materiale.

Abonează-te la canalul nostru Telegram pentru știri actualizate direct pe telefonul tău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata