Creșterea explozivă a prețurilor va fi subiect de audiere în Parlament a guvernatorului BNM

0

Creșterea galopantă a prețurilor și tarifelor va fi subiect de discuție în Parlament. La audieri, care se vor desfășura săptămâna viitoare mai întâi în comisia economie, buget și finanțe, a fost invitat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au propus ca la aceste dezbateri în Legislativ să fie invitată și premierul Natalia Gavrilița.
”Pe lângă guvernatorul BNM ar fi bine să vină și premierul ca să spună ce măsuri pregătește Guvernul la aceste provocări și cum se intercalează ele cu politica BNM”, a declarat deputatul PSRM, Petru Burduja.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a replicat că acest aspect trebuie analizat în comisia economie.
La rândul său, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a declarat că audierea guvernatorului BNM trebuie să aibă o consistență și să nu fie mimate, așa cum s-a întâmplat acum câteva săptămâni, când Armașu nu a oferit răspunsuri clare și informații utile plenului legate de creșterea ratei de bază, a inflației și măsurile întreprinse de BNM.
”Dacă este dorință de a mima aceste audieri, nu aveți încotro. Am înregistrat urmare a audierii un proiect de hotărâre prin care Parlamentul declară activitatea conducerii BNM ca una nesatisfăcătoare, ceea ce permite eventual și schimbarea conducerii BNM. Trebuie să vină persoane care au voință și dorință să lupte cu inflația și să nu deservească interesele băncilor comerciale”, a declarat Batrîncea.
Potrivit datelor prezentate de Biroul Naţional de Statistică, prețurile medii de consum în ultimele 12 luni au crescut cu 27,07%, inclusiv la produse alimentare cu 30,17%, mărfuri nealimentare cu 19,13% și servicii prestate populaţiei cu 34,40%. De la începutul anului, prețurile s-au majorat cu 15,22%, inclusiv la produse alimentare cu 17,86%, mărfuri nealimentare cu 9,54% și servicii prestate populaţiei cu 19,86%. În luna aprilie, preţurile au crescut cu 5,56%. Creșterea a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 5,72%, la mărfurile nealimentare cu 1,61% și la serviciile prestate populației cu 11,13%.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata