Verde pentru startup-uri în sudul țării. Prima Tabără de antreprenoriat a avut loc la Cahul

0

Elevi, studenți și specialiști în IT din sudul țării au învățat cum să inițieze, administreze și să dezvolte o afacere în cadrul primei Tabere de antreprenoriat organizată de „EU4Moldova: Startup City Cahul”. Tinerii au avut parte de sesiuni informative și au studiat etapele pe care trebuie să le parcurgă pentru a avea o afacere de succes, fiind ghidați de mentori cu experiență.

Regiunea Cahul este recunoscută de specialiști drept una favorabilă dezvoltării startup-urilor, dar în pofida faptului că localnicii își doresc să se lanseze în afaceri, adesea aceștia nu sunt familiarizați cu noțiunile din domeniul businessului și procedurile pe care trebuie să le urmeze.

Pentru că antreprenoriatul înseamnă mai mult decât un simplu plan de afaceri, participanții la Tabăra de antreprenoriat au aflat în detaliu ce presupune atât planificarea, cât și managementul, iar un accent important a fost pus pe importanța implementării inovațiilor și tehnologiilor informaționale.

„Multă informație utilă. Am aflat despre toate etapele de lansare a unei afaceri și despre posibilitatea de integrare a aspectelor tehnologice”, spune Veronica Zbîrciog, una dintre participantele la Tabăra de antreprenoriat, în prezent studentă la Colegiul „Iulia Hasdeu”.

Fetele și băieții care au participat la Tabăra de antreprenoriat își doresc să se lanseze în afaceri, având deja idei despre ce ar dori să ofere: hărți virtuale, servicii de arhitectură, servicii medicale, dezvoltarea turismului istoric, precum și a sectorului Horeca din Cahul.

„Tabăra este foarte bine organizată. Am acumulat un volum de informații utile într-o perioadă foarte scurtă. Am făcut și schimb de experiență. Astăzi sunt și mai motivat să mă lansez în lumea antreprenoriatului”, spune Radomir Barbarov, în vârstă de 24 de ani.

În total au avut loc 4 zile de sesiuni informative, ateliere de lucru și networking. Sesiunile au fost ghidate de către mentori locali și naționali din diverse domenii.

„A fost o activitate diferită de cele care se organizează, ne-am axat pe partea administrativă a unei afaceri. Am discutat despre cum estimăm un buget, care sunt rapoartele anuale necesare și de ce le prezentăm la Inspectoratul Fiscal, cum angajăm oamenii, despre importanța unui plan de marketing, cum ne prezentăm și cum prezentăm afacerea noastră, precum și despre integrarea serviciilor IT”, a declarat Daria Taucci, Startup Manager în cadrul proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul.

 „EU4Moldova: Startup City Cahul”, proiect implementat de ATIC cu asistența financiară a UE și în parteneriat cu Ambasada Suediei, sprijină, în special, dezvoltarea economică prin inovare, antreprenoriat, ocuparea forței de muncă în întreprinderile mici și mijlocii din afara capitalei și oferă oportunități de studiu tinerilor, femeilor și fetelor în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata