A murit fostul preşedinte al Ungariei, Laszlo Solyom

0

Fostul preşedinte maghiar Laszlo Solyom a murit duminică, la vârsta de 81 de ani, a anunțat secretarul său personal. Laszlo Solyom rămâne cunoscut drept un jurist umanist implicat în tranziţ必利勁 ia democratică şi abolirea pedepsei cu moartea.

Laszlo Solyom a încetat din viață „după o lungă boală”, a precizat secretarul său personal pentru agenţia maghiară de ştiri MTI, transmite democracy.md cu referire la Digi24.ro.

Laszlo Solyom s-a născut la 3 ianuarie 1942 la Pecs (sud) şi a fost preşedinte al Ungariei din 2005 până în 2010, după ce a fost primul preşedinte al Curţii Constituţionale din 1990 până în 1998.

Sub preşedinţia sa, Curtea Supremă maghiară a decis în legătură cu abolirea pedepsei cu moartea, avortul şi despăgubirile pentru victimele comunismului, printre altele.

„Trebuie să ne ridicăm împotriva nedreptăţilor intolerabile”, spunea el într-un interviu la radioul naţional, în 2005.

Fidel principiilor sale, din 1987 a jucat un rol activ în schimbarea regimului din ţara sa, care a făcut parte anterior din blocul comunist.

Omagiat de Viktor Orban

Membru fondator al Forumului Democrat (MDF, conservator), partidul care a câştigat primele alegeri libere în 1990, el s-a autosuspendat imediat ce a fost chemat să facă parte din Curtea Constituţională.

După studii în oraşul natal şi în Germania, a lucrat la Institutul de Drept al Academiei de Ştiinţe (1969-1983) şi apoi ca profesor de drept la Universitatea ELTE (1983-1989).

Calm şi modest din fire, fluent în germană, franceză şi engleză, Laszlo Solyom a primit Premiul german Humboldt în 1999 şi Premiul Imre Nagy în 2003 pentru cei care au contribuit la instalarea democraţiei.

În ciuda criticilor sale la adresa Constituţiei Ungariei care limitează必利勁 independenţa sistemului judiciar, adoptată de Viktor Orban din 2011, şi în ciuda distanţării sale de guvernul ungar, premierul naţionalist i-a adus un omagiu pe Facebook.

Fostul preşedinte al Ungariei, „un mare profesor de Drept, a murit. Dumnezeu să-l odihnească pe Laszlo Solyom!”, a scris Orban, însoţindu-şi mesajul cu o fotografie cu ei împreună.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata