Administratorul site-ului web al Consiliului raional Cahul reținut în cadrul dosarului licitațiilor trucate

0

Procuratura Anticorupție, Oficiul Sud informează că, astăzi 04 aprilie 2022, în comun cu ofițerii Direcției Generale Teritoriale Sud a CNA, au efectuate percheziții la birourile de serviciu, sediile întreprinderilor cât și la domiciliile președintelui Consiliului raional Cahul, trei angajați din cadrul Consiliului nominalizat, un primar dintr-un sat din raionul Cahul și patru administratori ai unor companii private.
Aceștia sunt vizați în cadrul mai multor cauze penale de abuz de serviciu, săvârșit în interes material (art.327 alin.(2) din Codul penal), delapidarea averii străine, săvârșite în proporții deosebit de mari (art.191 alin.(5) din Codul penal), corupere pasivă (art.324 din Codul penal) și corupere activă (art.325 din Codul penal).
În rezultatul acțiunilor de urmărire penală efectuate, președintele Consiliului raional Cahul, primarul unei localități, șeful și un angajat al Direcției Construcții din cadrul Consiliului raional Cahul, un specialist al Direcției Achiziții publice, dar și 4 reprezentanți ai unor agenți economici, au fost reținuți pe un termen de 72 ore.
Potrivit materialelor cauzelor penale, președintele Consiliului raional Cahul, împreună cu șeful direcției Construcții, un subaltern de-al acestuia, cu responsabili de domeniul achizițiilor publice ai Consiliului, precum și în complicitate cu reprezentanții unor agenți economici, ar fi organizat trucarea mai multor licitații publice. Aceștia ar fi semnat anticipat contracte pentru reparația și întreținerea unor obiecte publice, favorizând agenții economici, pe care i-ar fi gestionat din umbră. Totodată, abuzând de funcțiile lor și urmărind interesele personale, funcționarii ar fi transferat pe conturile agenților economici mijloace financiare, chiar dacă lucrările nu au fost finalizate.
Prin urmare, aceștia sunt bănuiți că ar fi prejudiciat bugetul raional cu peste 1 milion de lei, în urma unor achiziții trucate.
Pentru fapte similare este cercetat și primarul unei localități din Cahul. Acesta ar fi acceptat recompense necuvenite în schimbul favorizării unor agenți economici, gestionați din umbră de funcționari ai Consiliului raional Cahul. Primarul ar fi fost convins să semneze mai multe contracte de valoare mică pentru diverse lucrări de reparații și întreținere, astfel cauzând prejudicii considerabile bugetului local.

În rezultatul perchezițiilor efectuate, au fost ridicate contracte de achiziții, facturi privind transferurile financiare și alte mijloace de probe, care urmează să fie examinate și apreciate în cumul cu alte probe administrate în cadrul investigațiilor penale realizate pe caz.
Mai mult ca atât, informăm că, procurorii anticorupție din cadrul Oficiului Sud, urmează să înainteze demersuri de aplicare a măsurii preventive sub formă de arest preventiv, pe un termen de 30 zile, în privința tuturor celor 9 persoane reținute.
Remarcăm că, în cadrul audierilor efectuate, bănuiții nu își recunosc vinovăția în săvârșirea infracțiunilor incriminate și nu colaborează cu organul de urmărire penală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata