„Aducem capitala la standarde Europene”. Doi viceprimari și project managerul proiectului „MOVE IT like Lublin”, la Bruxelles. Care este scopul

0

Chișinăul încet cu încetul intră în rândul capitalelor Europene infrastructuri moderne. Responsabilii de la Primăria Chișinău recunosc că nu pe toate domeniile situația evoluează în pași rapizi, însă, cel puțin pe partea de transport public avem deja rezultate vizibile.

În acest context, o delegație de la Primăria Chișinău, din care fac parte viceprimarii capitalei Olga Ursu și Ilie Ceban, alături de Octavian Lungu, managerul proiectului UE „MOVE IT like Lublin”, a participat la prima întâlnire globală a „Parteneriatelor pentru orașe durabile”, în perioada 7-9 martie.

Astfel, în prima ședință viceprimarii au vorbit despre cele mai bune practici în materie de dezvoltare durabilă a orașelor, făcând trimitere și la Chișinău și la etapele de lucru aici. Pe lângă transportul public, cei trei responsabili au avut posibilitatea de a pune în analiză planificarea teritorială, gestionarea deșeurilor, calitatea apei, promovarea antreprenoriatului, participarea cetățenilor și economia circulară.

Reprezentanții orașelor participante au discutat despre provocările și oportunitățile în dezvoltarea durabilă a orașelor și au identificat cele mai bune practici pentru a îmbunătăți infrastructura urbană, a reduce emisiile de carbon și a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. De asemenea, s-a subliniat importanța colaborării între orașe și Uniunea Europeană pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a orașelor și a împărtăși bunele practici.

Octavian Lungu, managerul proiectului „MOVE IT like Lublin”, a prezentat inițiativa dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău, trecând în revistă obiectivele Proiectului, activitățile realizate, în derulare și cele ce urmează a fi implementate.

Obiectivele principale ce urmează a fi atinse prin implementarea Proiectului sunt: îmbunătățirea politicilor de transport public la nivel municipal; elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă; sporirea capacității instituționale, în conformitate cu practicile UE în domeniu; creșterea calității managementului transportului public în Chișinău și Lublin prin implementarea soluțiilor și tehnologiilor inovative; crearea Centrului de monitorizare a traficului etc.

Precizăm că Parteneriatul pentru Orașe Durabile este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2019, cu scopul de a încuraja orașele din întreaga lume să colaboreze și să dezvolte soluții durabile pentru provocările urbane. Inițiativa are ca obiective îmbunătățirea calității vieții în orașe, promovarea dezvoltării durabile și creșterea competitivității economice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata