Agricultorii convoacă vineri adunarea generală. Aceștia solicită de la stat compensarea accizelor la procurarea motorinei și până la 50% din costul îngrășămintelor

0

Agricultorii solicită de la Guvern compensarea accizelor la procurarea motorinei și până la 50% din costul îngrășămintelor. Revendicările vor fi discutate, vineri, 11 martie, la adunarea generală a Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, unde au fost invitați și reprezentanții puterii.

Directorul executiv al federației, Vasile Mârzenco, a declarat, pentru Europa Liberă, că statul ar trebui să compenseze accizele la procurările de motorină și TVA. Potrivit acestuia, majorările din ultima perioadă îi pun pe agricultori în situația să reducă suprafețele terenurilor pe care le lucrează.
”Dacă litrul de motorină este peste 25 de lei, dar el o să ajungă la 30 cred, asta înseamnă că taxa pe valoare adăugată ar fi 6 lei și accizele vreo 2,70 e3 lei la litru, asta ar însemna în jur de 8 lei pentru un litru. Înseamnă că dacă se respectă intențiile astea, vom deconta motorina la lucrările agricole cu prețul undeva în jur de 20 de lei, deși și acesta este un preț mare pentru noi”, a spus acesta
Mârzenco a mai declarat că anul acesta prețul la fertilizanți s-a triplat, de aceea agriculturii vor insista pe compensări până la 50 la sută din cost.
Amintim, deputații PSRM au înregistrat, în Parlament, o inițiativă legislativă care prevede alocarea din bugetul de stat a sumei de 447 de milioane de lei pentru restituirea accizului la motorină pentru producătorii agricoli.
Prețul plafon pentru motorină stabilit de ANRE pentru ziua de 11 martie este de 25,80 de lei, cu 78 de bani mai mult față de ziua precedentă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata