Pe 5 noiembrie, Moldova va trebui să aleagă șefii organelor de autoguvernare locală. În mod tradițional, cea mai aprinsă luptă se va desfășura la Chișinău, unde reprezentanți ai diferitelor partide vor concura pentru fotoliul de primar general al capitalei. Este prea devreme pentru a vorbi despre programele candidaților, dar a sosit momentul să îi cunoaștem mai bine. Astăzi, eNews stă de vorbă cu Adrian Albu, socialist.
-Multă vreme alegerea socialiștilor pentru funcția de primar general al Chișinăului a fost învăluită de o oarecare intrigă – au existat multe zvonuri în acest sens, dar numele dvs. nu a apărut niciodată în lista posibililor candidați. După nominalizarea dumneavoastră, în spațiul public a început să se pună o întrebare destul de rezonabilă:
“Cine este Adrian Albu? De ce el? De ce PSRM a mizat pe o persoană “nouă”?
-Adrian Albu este cetățean al Republicii Moldova, tată a trei copii, jurist de profesie, care toată viața sa conștientă a lucrat în folosul statului nostru. Din 2016, împreună cu Zinaida Greceanu, am supervizat în cadrul echipei Socialiștilor din Nordul Moldovei. În perioada 2019-2020 am avut o funcție managerială – am fost secretar general al Parlamentului. În cea mai dificilă perioadă a pandemiei, am reușit să economisim și să întoarcem la buget peste 10 milioane de lei. Din 2022, după ce am devenit deputat, am promovat proiecte sociale. Printr-o decizie a comitetului executiv al PSRM, am fost desemnat drept candidat la funcția de primar, deși încă nu sunt oficial primar. Documentele de înregistrare vor fi depuse abia pe 19 septembrie. În această campanie electorală la nivel local și regional, PSRM a decis să pună accent pe fețele noi, deoarece în echipa noastră avem mulți oameni competenți, de calitate și promițători, care muncesc mult și eficient. Aceștia sunt demni de primele poziții, iar conducerea PSRM înțelege acest lucru, deoarece partidul astăzi este orientat spre dezvoltare dinamică și modernizare.
-Orice faptă este întotdeauna determinată de un motiv. Ce v-a determinat să candidați la o funcție atât de dificilă în țară, cum ar fi cea de primar al capitalei, în condițiile unei “pasionalități zero” a societății, când oamenii sunt incredibil de obosiți de politicieni, când nu mai cred în ei, nu mai au deloc încredere în ei?
-În primul rând, sunt un chișinăuian! Și știu că putem face mai mult și mai bine pentru orașul nostru, Chișinăul trebuie să ajungă la un nou nivel. În al doilea rând, reprezint o echipă care are o experiență foarte bună în implementarea proiectelor de infrastructură cool. În pofida a toate, socialiștii continuă să fie cea mai mare și mai respectată forță de opoziție din țară. Cunosc preocupările și aspirațiile oamenilor din Chișinău și îmi doresc foarte mult ca acestea să fie auzite. Relația dintre municipalitate și cetățeni trebuie să fie construită pe principiul participativ și incluziv, atunci când oamenii au posibilitatea de a influența procesul decizional, iar noi vom realiza acest lucru.
-Care sunt cele mai importante și mai presante probleme ale Chișinăului în acest moment?
O mare bătaie de cap pentru cetățeni este lipsa de locuri de parcare suficiente. Pentru a găsi un loc, oamenii sunt nevoiți să petreacă ore întregi învârtindu-se în jurul unui anumit perimetru.
Nu avem proiecte globale de infrastructură care să crească statutul de capitală a Chișinăului și să îl facă atractiv din punct de vedere turistic.
Da, în ultimul timp Chișinăul s-a schimbat în bine, iar acest lucru se datorează în mare parte fracțiunii municipale PSRM, care inițiază și susține multe proiecte bune și corecte. Parcurile și piețele au căpătat un aspect nou, se lucrează la restaurarea și îmbunătățirea curților, la instalarea terenurilor pentru copii și a celor sportive.
Dar Chișinăul are nevoie de un plan. O abordare sistematică. De la țevile de încălzire până la canalizare. De la o abordare principială a rezolvării problemelor legate de traficul din oraș până la crearea unor condiții optime pentru întreprinderile mici și mijlocii. De fapt, astăzi, totul în Chișinău este conceput doar pentru activitatea marilor companii. Ca și cum orașul le aparține acestora, și nu cetățenilor. Iar businessul mic și mijlociu este motorul economiei, iar autoritățile au uitat de el.
În Chișinău este necesar de a face ordine în partea istorică a orașului, străzile pietonale ar trebui să devină mai multe.
Crearea unui mediu urban confortabil este un proces care necesită multă muncă și creativitate. Nu este suficient doar să asfaltezi o stradă și să plantezi flori. Este necesar să se creeze un loc care să atragă oamenii și să înfrumusețeze orașul.
-Astăzi există relații destul de complicate între Primăria Chișinău, pe de o parte, și guvern, parlament și președinție, pe de altă parte. Iar această confruntare între instituțiile puterii și municipalitate nu este un fenomen nou. În cazul în care veți câștiga, care ar fi soluția la această situație?
-Sunt profund convins că nu politicienii, ci oamenii de afaceri ar trebui să se afle în fruntea autorităților locale (oraș/localitate). Ei trebuie să iasă din arena politicii. Din păcate, vedem adesea că cei care ajung în funcții de conducere nu se pot opri în ambițiile lor politice. dar în acest caz, situația este complicată și mai mult de faptul că vârful conducător nu poate și, mai ales, nu vrea să audă și să accepte opiniile altor partide, altor oameni, tuturor celor care nu gândesc ca ei. Doar PAS este adevărul în ultimă instanță, doar ei știu ce este corect! Și de aici începe confruntarea, rezistența, iar consensul între Chișinău și alte instituții de forță nu se găsește. Același lucru se întâmplă și astăzi în Parlament, când majoritatea, complăcându-și agenda ultra-liberală, refuză să adopte legi împreună cu opoziția, să le discute cu ei și să țină cont de opinia lor.
-Care este, în opinia dumneavoastră, esența eternei confruntări “poporul moldovenesc – politicienii moldoveni”, de ce primii sunt invariabil dezamăgiți de cei din urmă?
-Toți politicienii, în majoritatea cazurilor, ajung la putere pe baza unor promisiuni, iar după ce își ating obiectivele, uită repede de ele, fiind ghidați doar de interesele de partid. Aceste procese le observăm cel mai viu astăzi, când la cârma țării se află așa-numitele forțe pro-europene. Cetățenii, având anumite așteptări, sunt dezamăgiți de politicieni, văzând că au fost înșelați. Partidul Socialiștilor a avut întotdeauna linii de acțiune foarte clare, bazate pe responsabilitate – tot ceea ce am promis oamenilor atunci când am fost la cârma țării, am îndeplinit, iar acest lucru este demonstrat de numeroasele proiecte sociale și economice implementate în localitățile din Republica Moldova.
-Ai criticat crearea așa-numitului Centru Patriotic, care a fost numit “centrul cenzurii oficiale”. Statul nu are nevoie de securitate informațională?
-De curând, țara noastră a sărbătorit 32 de ani de independență. Ați putea să enumerați principalele 3 realizări și anti-realizări ale Republicii Moldova în această perioadă?
-Principala realizare a Moldovei, care acum, din păcate, este distrusă și devalorizată de toate forțele, este că timp de 30 de ani am fost o țară multietnică, în care oamenii au trăit în pace și armonie, indiferent de apartenența națională, lingvistică și religioasă.
În acești 32 de ani de independență, am avut o perioadă, din păcate scurtă, când politica noastră externă a fost un exemplu de cooperare internațională echilibrată, când Moldova a avut relații bune atât cu Vestul, cât și cu Estul.
Iar al treilea punct cu care ne putem lăuda este că în această perioadă mulți artiști, sportivi, oameni de știință moldoveni au proslăvit țara noastră peste hotare și datorită acestor personalități talentate Moldova este cunoscută în Europa și în întreaga lume. Dar acesta este meritul oamenilor, nu al statului. Aici se termină realizările, dar lista de anti-realizări poate fi foarte lungă.
În anii de independență, țara a pierdut un milion și jumătate dintre cetățenii săi din cauza migrației, iar acest proces continuă. Acum, societatea noastră este divizată, iar autoritățile continuă să împartă oamenii în “ai noștri” și “nu ai noștri”. Încă nu am reușit să pornim volanul economiei naționale, dar Moldova a fost cea mai prosperă republică din cadrul URSS. Era un paradis cu produse gustoase și oameni buni, unde toată lumea voia să vină. Pseudo-politicienii au omorât totul și nu au reușit să reînvi犀利士 e nimic. Trăim în datorii și împrumuturi fără să ne gândim la dobânzi. Ne-am distrus de fapt propria producție importând analogii străine ieftine. Chiar și legea simplă pe care am promovat-o, care cerea prezența a 50% din produsele moldovenești pe rafturile magazinelor, aceste autorități nu au vrut să o adopte.
Totul este orientat spre a ne pune pe un ac financiar străin, astfel încât să fim datori tuturor și să depindem mereu de cineva.
Republica Moldova este o țară cu un statut neutru, stipulat în Constituție. În loc să se folosească de acest avantaj, actuala conducere militarizează țara cât mai mult posibil. Iar acest lucru este cu adevărat înfricoșător!
-Deci independența și suveranitatea noastră este doar o himeră?
-Da, și așa va fi până când cuvântul “patrie” nu va fi cultivat la nivel național, până când conducerea nu va avea oameni de stat și patrioți care vor apăra interesele Republicii Moldova și nu pe cele ale altor țări, care vor prețui fiecare persoană fără a pune accent pe etnia sa. Totul depinde de noi, de gradul nostru de indiferență. La urma urmei, atunci când o persoană este indiferentă față de patria și țara sa, mai devreme sau mai târziu aceasta pur și simplu dispare.
Faptul că avem un declin demografic atât de mare, faptul că oamenii nu văd un viitor aici, înseamnă că cineva și-a pus practic planul în aplicare. Prin urmare, dacă vrem să ne păstrăm identitatea, dacă vrem ca copiii noștri să-și asocieze viitorul cu această țară, dacă vrem ca cuvântul “Moldova”, “moldovean” să rămână în istorie, trebuie să ne unim și să începem să luptăm!
Forța noastră este în spiritul nostru și în unitatea noastră!
Sursa: enews.md