Alertă de cutremur în Turcia. Mai multe seisme de suprafață au zguduit regiunea Tokat

0

O serie de cutremure de suprafață cu diverse magnitudini, cel mai puternic de 5,6, a zguduit centrul Turciei. Regiunea Tokat a fost plasată în alertă, anunţă autorităţile.

Cel puţin trei cutremure au fost resimţite joi seara în regiunea Tokat, situată între coasta la Marea Neagră şi nordul Anatoliei, inclusiv unul de magnitudinea 5,6, soldat cu un rănit şi pagube materiale, a anunţat joi seara ministrul turc al Sănătăţii Sharretin Coca, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Vehicule de intervenţie şi ambulanţe au fost trimise la faţa locului”, a anunţat pe X ministrul Sănătății.

Agenţia locală de presă AHI a anunţat cinci răniţi în rândul locuitorilor panicaţi, care încercau să fugă din case.

Cel mai puternic dintre seisme a fost resimţit în oraşul de coastă Samsun, unde nu s-a raportat nicio victimă.

Ministrul turc de Interne Ali Verlikaya a anunţat că ”urmăreşte situaţia”, iar guvernatorul districtului Tokat, unde s-a aflat epicentrul, şi o delegaţie a Agenţiei guvernamentale turce de salvare AFAD s-au dus la faţa locului.

Potrivit AFAD, epicentrul a fost localizat la 5,25 de kilometri adâncime, iar cutremurul a fost urmat de trei replici, resimţite în principalul oraş din regiune, Sivas.

Primul cutremur a avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în satul Yozgat. Toate cutremurele şi replicile lor au fost întegistrate la o adâncime de mai puţin de şase kilometri, anunţă AFAD.

În mai multe districte din regiune, guvernatorii au decis să închidă şcolile timp de 24 de ore şi să deschidă centre sportive şi centre instituţionale pe care le-au pus la dispoziţia locuitorilor care au vrut să-şi evacueze domiciliul.

Întreaga regiune se află pe falia nord-anatoliană, situată de-a lungul nordului Anatoliei, care este deosebit de activă, care se consideră că reprezintă un risc major de cutremur.

Sudul şi sud-estul Turciei au fost lovite la 6 februarie 2023 de un cutremur violent de magnitudinea 7,4, soldat cu moartea a 58.000 potrivit bilanţului oficial.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata