Ministra Justiției pleacă într-o vizită de lucru la Veneția

Ministrul Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, va pleca mâine, 8 iunie, într-o vizită de lucru la Veneția. Demnitara va cere opinia Comisiei de la Veneția cu referire la planul de deoligarhizare și Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, ministra se va afla la Veneția până pe data de 9 iunie.

Menționăm că proiectul Planului de acțiuni cu privire la măsurile de limitare a influenței excesive economice și politice în viața publică – „Planul de deoligarhizare” – a fost elaborat de Ministerul Justiției împreună cu Aparatul președintelui Republicii Moldova, conform Planului de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de către Comisia Europeană în Avizul său privind cererea de aderare a Republicii Moldova la UE.

Potrivit proiectului, se propune îmbunătățirea legislației prin proiectul „legii deoffshorizării”; analiza tranzacțiilor de transmitere în proprietate privată, concesiune, folosință și/sau administrare a unor obiecte de infrastructură esențială în ultimii 15 de ani, cu scopul de a verifica legalitatea acestora; precum și lărgirea categoriilor de entități sau liber profesioniști, care vor raporta tranzacțiile suspecte. O altă prevedere ține de plafonarea plăților în numerar pentru liber profesioniști (avocat, notar, executor judecătoresc, administrator autorizat, mediator) și instituirea unui mecanism de verificare aleatorie.

Comments (0)
Add Comment