Anchetă la Air Moldova: Compania continuă anularea în cascadă a zborurilor

0

Compania aeriană Air Moldova continuă epopeea cu anularea curselor programate, administraţia susţinând că de fapt „este redusă frecvența săptămânală a unor zboruri”.

Potrivit companiei avia, pentru data de 7 martie 2023 sunt anulate zborurile spre/din: Dusseldorf, Paris, Istanbul, iar pentru data de 8 martie 2023 sunt anulate zborurile spre/din: Londra, Tbilisi, Dusseldorf şi Roma, transmite democracy.md cu referire la Mold-street.com.

Autoritatea Aeronautică Civilă va ancheta situaţia creată

Anterior Air Moldova susținea că „este nevoită să opereze zborurile planificate cu o deficiență de flotă” și că lucrează pentru „a restabili frecvența zborurilor”.

În aceste condiţii şi Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a emis un comunicat în care susţine că „anularea în cascadă a zborurilor de către compania aeriană Air Moldova începând cu data de 3 martie se datorează unei aeronave intrate la mentenanță planificată și staționarea la sol a altor două aeronave care erau încadrate în rețeaua de zboruri a companiei, care a creat modificări semnificative a grilei de zboruri”.

Potrivit Autorităţii, ” ca urmare a situațiilor frecvente din ultima perioadă de întârziere prelungită a zborurilor/anulare a mai multor curse, AAC în calitate de instituție abilitată cu prerogativa de protecție a consumatorilor în domeniul aviației civile, reiterează drepturile pasagerilor și posibilitatea valorificării opțiunilor de zbor”.

Totodată, AAC susţine că monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian, inclusiv ultimele cazuri din februarie și martie 2023, și anunţă că a demarat o anchetă „în scopul stabilirii dacă deciziile companiei sunt luate cu bună-credință”.

Grave probleme financiare

Amintim că motivul oficial invocat de companie este indisponibilitatea mai multor avioane: din flota de patru avioane (pe pagina WEB scrie că ar deţine cinci), doar unul mai este disponibil.

Se pare că la mijloc sunt şi problemele financiare grave cu care se confruntă de mai mulţi ani compania, care sunt aprofundate şi de problemele de securitate pentru călătoriile în spaţiul aerian al Republicii Moldova.

Amintim că, încă în noiembrie 2022, AAC informa că, în urma inspecției inopinate efectuate la Air Moldova, au fost depistate deficiențe grave de ordin financiar, ce pot perturba buna funcționare a operatorului și siguranța operațiunilor aeriene planificate.

Pe de altă parte, în ultima perioadă, compania se confruntă cu numeroase litigii comerciale şi pretenţii de milioane de euro, atât în ţară, cât şi peste hotare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata