Andrei Spînu va pleca în Rusia pentru a continua discuţiile cu Gazprom

0

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, urmează să întreprindă o vizită în această săptămâna la Sankt Petersburg pentru a continua discuţiile cu Gazprom.

 Anunţul a fost făcut în cadrul unei emisiuni de la un post privat de televiziune.

Potrivit ministrului, vor fi abordate mai multe subiecte, printre care şi datoria de 450 de milioane de dolari a Chişinăului faţă de compania energetică din Rusia. 

Andrei Spînu spune că această sumă este datoria malului drept al Nistrului şi nu include regiunea transnistreană.

„Încercăm să avem discuţii cu Gazprom-ul pentru a rezolva mai multe probleme care s-au acumulat pe parcursul timpului în relaţia Gazprom – Moldovagaz şi Republica Moldova. 

Una dintre probleme sunt datoriile istorice pe care le are Moldovagaz faţă de Gazprom. Vorbim de datoriile istorice de pe malul drept al Nistrului, de aproximativ 450 milioane dolari. 

O altă problemă este aşa-numitul „pachet 3 energetic”. Mai sunt şi reglementările referitor la tarif”, a declarat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Anterior, Andrei Spînu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că s-a convenit asupra prelungirii pentru o lună a contractului cu Gazprom care a expirat la 30 septembrie. 

Republica Moldova va plăti 790 de dolari pentru un metru cub de gaz în luna octombrie, preţul fiind stabilit conform bursei NCG din Germania. 

Viceprim-ministrul Andrei Spînu dă asigurări că acest preţ plătit de stat nu va afecta cheltuielile cetăţenilor pentru gaze, iar cifrele din facturi nu se vor schimba odată cu prelungirea contractului pentru o lună.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata