Ministrul Agriculturii explică majorarea prețului la pâine în anul 2021

Variety of bread on old wooden table
0

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu, a venit cu explicații referitoare la recenta majorare a prețurilor pentru unele produse de panificație.

 Ministrul a spus că, deși recolta de grâu este cea mai bună din ultimii ani, prețul pâinii este determinat de prețul la motorină, care însă înregistrează un trend ascendent pe plan mondial.

În ultimele săptămâni, majoritatea magazinelor din țară au afișat prețuri mai mari, în medie cu 50 de bani, la unele produse de panificație. 

Primul care a anunțat prețuri majorate a fost combinatul de pâine din Bălți, fiind urmat de întreprinderea de panificație din Soroca.

Într-o emisiune, luni, la TVR Moldova, Viorel Gherciu a anticipat că majorările de prețuri vor continua. 

În aceeași emisiune, președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea, a dat asigurări că Guvernul deja examinează posibilitatea alocării unor compensații pentru persoanele cu venituri modeste, în cazul în care vor crește prețurile la produsele alimentare, și pentru agricultori, dacă va continua majorarea prețului la motorină.

„Exportatorii de grâu acum câștigă, au prețuri foarte bune la export, în acest an ei își acoperă insuccesele pe care le-au avut în ultimii ani. 

Statul ar trebui să încaseze mai mulți bani din profitul pe care-l au ei, iar acești bani să fie redistribuiți pentru păturile social-vulnerabile”, a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, în acest an Republica Moldova a avut o recoltă record de grâu, de 1,5 milioane de tone, media la hectar fiind de 4,6 tone, cea mai mare din ultimii 30 de ani.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata