Armata Republicii Moldova ocupă penultimul loc în lume

0

Armata Republicii Moldova ocupă penultimul loc în lume, potrivit unui clasament anual realizat de Global Firepower. Republica Moldova a căzut cu o poziție față de anul trecut și este clasată pe locul 144 din 145 de state. Armata Statelor Unite ale Americii este cotată ca cea mai puternică din lume.

Și în acest an armata Statelor Unite ale Americii, ocupă poziția de frunte și este considerată cea mai puternică din lume. Statele Unite sunt urmate de Federația Rusă și China, care, la fel, și-au menținut pozițiile de anul trecut. În top 10 cele mai puternice armate ale lumii au intervenit puține schimbări față de anul trecut, cea mai semnificativă fiind că Franța nu se mai regăsește în acest clasament, locul său fiind ocupat de armata Turciei.

România ocupă poziția 47, în timp ce armata ucraineană a coborât 3 poziții și se află pe locul 18 în clasamentul realizat de publicația de specialitate, Global Firepower.

Țările cu cele mai slabe armate sunt Suriname, Republica Moldova și Bhutan. Comparativ cu anul trecut, țara noastră a coborât o poziție, și se află pe penultimul loc al clasamentului, pe poziția 144.

La alcătuirea acestui clasament au fost analizați indicatori cum ar fi cantitatea de echipament militar, trupele de care dispune fiecare țară, puterea financiară și alte resurse. Precizăm că din bugetul de stat pentru anul 2024, au fost alocați aproximativ 2 miliarde de lei pentru sectorul de apărare națională, ceea ce reprezintă aproximativ 0,7% din Produsul Intern Brut. În același timp, clasamentul infirmă narațiunile promovate de unele instituții de presă și oficiali ruși care susțin că Republica Moldova și-ar fortifica armata pentru a se implica în războiul din Ucraina.

globalfirepower.com
Sursa: globalfirepower.com
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata