Avocat deferit justiției pentru comiterea a două infracțiuni de trafic de influență

0

Procuratura Anticorupție anunță despre finisarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui avocat din mun. Bălți, pentru comitere a două infracțiuni de trafic de influență.

Urmărirea penală a fost pornită de către organul de urmărire penală al Direcției Generale Teritoriale Nord al Centrului Național Anticorupție (CNA) la data de 26 septembrie 2022, în baza sesizării unui cetățean, care este inculpat pe o cauză penală de furt și care se afla în arest la domiciliu.

Conform sesizării, avocatul, începând cu 09 august 2022, susținând că are influență asupra judecătorului din cadrul Judecătoriei Drochia, sediul Central, a pretins de la denunțător bani în sumă de 1000 euro (ulterior majorând suma la 4000 euro), pentru a influența magistrata şi a o determina pe aceasta să judece dosarul penal de învinuire a denunțătorului aflat în procedura sa, astfel încât în privința acestuia să fie emisă o decizie judecătorească de achitare.  

În cadrul aceluiași dosar, avocatul a mai pretins mijloace băneşti în sumă de 1500 euro, pentru a-i determina pe procuror și magistrat să înlocuiască măsura preventivă sub formă de arest la domiciliu într-o măsură non privativă de libertate.

Suma pretinsă de 1500 euro, a fost primită de avocat sub controlul CNA înaintea ședinței de judecată ce a avut loc la data de 05 octombrie 2022.

La data de 22 noiembrie 2022, avocatul a primit și acceptat suma pretinsă de 4000 euro sub controlul CNA, în aceeași zi fiind reținut. În momentul reținerii avocatului, au fost depistați și ridicați 4000 euro, iar în vederea eventualei confiscări speciale a sumei de 1500 euro, a fost aplicat sechestru pe bunurile mobile ale învinuitului.

Avocatul s-a aflat în arest preventiv până la 4 ianuarie 2023, ulterior Curtea de Apel Bălți examinând recursul avocatului și a învinuitului, a dispus schimbarea măsurii preventive, aplicându-i liberare provizorie sub control judiciar pe un termen de 60 zile, măsură ce expiră la 5 martie 2023.

Învinuitul nu își recunoaște vina, iar cauza penală a fost deferită justiției, urmând să fie examinată de Judecătoria Bălți sediul Central.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunii nominalizate, inculpatul riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 100 000 lei până la 150 000 lei pentru fiecare capăt de acuzare.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata