Avocatul „Avia Invest”: Toate investiții și lucrările de pe Aeroportul Internațional Chișinău au fost coordonate cu autoritățile statului

0

Toate investiții și lucrările de reconstrucție și reparație produse pe Aeroportul Internațional Chișinău în perioada concesionării de către Avia Invest au fost coordonate cu autoritățile statului. O spune avocatul companiei, Dumitru Lunga. Invitat în cadrul emisiunii PULS de la Oriznt TV, acesta a declarat pe toată durata concesionării, compania nu a primit careva obiecții sau sancțiuni din partea Autorității Aeronautice Civile.

DUMITRU LUNGA, avocatul „Avia Invest”: Aceste construcții și lucrări, după ce au trecut expertize și inspecții în construcții de stat, au fost date în exploatare și primite de către Comisia de monitorizare, în baza mai multor procese verbale, care au acceptat și au admis orice lucrare pe prima etapă în valoare de 47 de milioane de euro fără careva rezerve și fără careva obiecții și observații. Prima etapă a fost recunoscută ca a fi executată în totalmente, ba mai mult, depășirea cu aproape 3 milioane de euro decât a fost luat inițial. Deci careva obiecții din partea autorităților nu au fost, iar autorizația operatorului de Aeroport a fost eliberată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care, la moment este unicul organ de control al Aviației Civile din R. Moldova.

Contactați de prezentatorul emisiunii PULS, Alexei Lungu, reprezentanții Agenției Proprietăți Publice au declarat că nu pot veni să participle la emisiune și că nu comentează acest subiect.

Amintim că operațiunile și managementul Aeroportului Internațional Chișinău au fost transferate către Avia Invest în noiembrie 2013, în baza unui parteneriat public-privat. Compania concesionară s-a angajat să administreze aeroportul timp de 49 de ani și să investească în modernizarea lui 250 de milioane de euro.
Firma a fost acuzată însă că nu-și onorează obligațiile contractuale și nu a îndeplinit planul de investiții, fiind solicitată rezilierea contractului de concesionare. La sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut, Curtea de Apel Chișinău a emis o hotărâre prin care Aeroportul Internațional Chișinău revine în gestiunea statului. Avia Invest susține că decizia este ilegală și presupune o restituire obligatorie a investițiilor care se ridică la 90 de milioane de euro. Mai mult, hotărârea va fi atacată la Curtea Supremă de Justiție.
În noiembrie 2022, când Curtea de Apel a luat decizia de reziliere a contractului de concesiune, purtătorul de cuvânt al instanței a declarat că actul de justiție la Curtea de Apel se efectuează în baza legii, fără a fi admise ingerințe în activitatea instanței din partea politicului.

Precizăm că, APP a anunțat că activele, bunurile și terenurile Aeroportului Internațional Chișinău au revenit, în data de 27 martie, în proprietatea statului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata