Banca Națională a Moldovei pune în circulație noi monede comemorative

0

Începând de astăzi, 23 decembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM) pune în circulație șase monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic.

Potrivit BNM, monedele comemorative sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și cutii de prezentare sau pliant, fiind însoțite de certificate de autenticitate.

– Seria “Personalități” este completată cu o monedă comemorativă dedicată împlinirii a 350 de ani de la nașterea lui Ion Neculce – marele cronicar și prozator moldovean, care a adus o contribuție remarcabilă dezvoltării literaturii românești, în special prin opera “Letopisețul Țării Moldovei”, care i-a înscris pe vecie numele în istoria și cultura Moldovei. Moneda confecționată din argint are valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 250 de unități.

– O altă monedă comemorativă din argint va completa seria “Evenimente istorice” și este consacrată împlinirii a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari – un eveniment de importanță distinctă din istoria României ce a avut loc la 15 octombrie 1922, la Alba Iulia. Moneda cu valoarea nominală de 100 de lei este emisă într-un tiraj de 300 de unități.

– Seria “Sărbătorile, cultura, tradițiile Moldovei” este suplimentată cu o nouă monedă comemorativă din argint cu valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 300 de piese dedicată Arhitecturii vernaculare în piatră – un stil de arhitectură locală autentică, al cărui circuit social încurajează păstrarea străvechilor tradiții și reconstituirea spațiului cultural național.

– Concomitent, seria “Cartea Roșie a Republicii Moldova” este completată cu o monedă din argint cu valoarea nominală de 50 de lei, ce reprezintă “Mierla-de-piatră (Monticola saxatilis)” – o specie de pasăre ocrotită de lege inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Moneda are un tiraj de 300 de unități.

– Seria “Poveștile copilăriei” va include o nouă monedă din tombac argintat dedicată capodoperei “Amintiri din copilărie” – expresie admirabilă a forței creatoare a povestitorului Ion Creangă. Moneda are valoarea nominală de 20 de lei și este emisă într-un tiraj de 300 de unități.

– Șirul noilor monede comemorative din anul 2022 e completat cu moneda de argint dedicată brandului de țară “Pomul vieții”. Simbolul reprezintă continuitatea și modernizarea țării noastre, fiecare ramură a pomului sugerând unul din sectoarele strategice ale economiei Republicii Moldova. Moneda cu valoare nominală de 50 de lei va avea un tiraj de 1.500 de unități.

Menționăm că comercializarea monedelor comemorative către publicul larg se efectuează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata