Batrîncea la întrevedere cu vicepreședintele Bundestagului: Decidenții politici trebuie să descurajeze orice tentative de a atrage Moldova într-un conflict armat

0

Astăzi, Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, Secretarul executiv al PSRM, a avut o întrevedere cu dna Katrin Göring-Eckardt, Vicepreședintele Bundestagului Republicii Federale Germania.

În cadrul întrevederii a fost făcut un amplu schimb de opinii privind evoluția situației din Republica Moldova în contextul evenimentelor de ultima oră din regiune și impactul acestora asupra securității politice, economice și umanitare a RM. Totodată, Vicespeakerul și-a exprimat gratitudinea pentru asistența și suportul consecvent acordat de partea germană în scopul gestionării crizei pandemice și asigurării rezilienței economice a țării.

Vlad Batrîncea a subliniat că Republica Federală Germania este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali externi ai Republicii Moldova, având în vedere creșterea ponderii exporturilor de produse originare din RM pe piața germană. În context, oficialul a menționat despre necesitatea extinderii relațiilor bilaterale moldo-germane la toate nivelurile, inclusiv cele parlamentare cu preluarea bunelor practici legislative și aprofundarea colaborării pe dimensiunea Grupurilor de prietenie.

În lumina ultimelor evenimente, Vlad Batrîncea a punctat importanța colaborării dintre oficialii din majoritate și opoziție, consolidării forțelor, în această perioadă plină de instabilitate și incertitudini, ca fiind unica soluție viabilă de a identifica o formulă pentru depășirea situației complexe în care se găsește Republica Moldova, inclusiv la capitolul de gestionare eficientă a fluxurilor de refugiați din Ucraina. Vicespeakerul a reiterat că, în pofida fragilității și deficiențelor economice ale țării, împreună cu colegii din autoritățile locale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova continuă să întreprindă măsuri concrete pentru acordarea ajutorului umanitar.

Interlocutorii au abordat subiectul privind reglementarea transnistreană prin prisma statutului de neutralitate permanentă a Republicii Moldova, care ar permite impulsionarea reintegrării statului moldav. În opinia Vicespeakerului este inadmisibilă promovarea unei retorici militariste, iar decidenții politici trebuie să descurajeze orice tentative de a atrage Moldova într-un conflict armat.

Oficialii au mai discutat despre posibilitatea de a intensifica relațiile moldo-germane pe mai multe dimensiuni, printre care domeniul securității energetice, prin proiecte de dezvoltare a surselor de energie regenerabilă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata