Adunarea Populară din Găgăuzia s-a întrunit, duminica seara, într-o ședință extraordinară, și a adoptat o nouă lege prin care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia în ziua de 9 mai. Pentru această decizie au votat toți cei 25 de deputați prezenți la ședință, iar noua prevedere este valabilă o singură zi.
Deputații s-au arătat indignați de faptul că judecătorii de la Curtea de Apel Comrat s-au întrunit duminica, în zi de odihnă, și au suspendat hotărârea Adunării Populare din Găgăuzia din 29 aprilie prin care a fost permisă confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul autonomiei.
Adunarea Populară din Găgăuzia a adoptat o nouă lege, care permite purtarea panglicii Sf. Gheorghe în ziua de 9 mai
Postarea anterioară
1 Comentariu
Spune ce crezi
Anulează
După opinia mea cel mai mare promotor al simbolisticii militariste interzise în RM de legea din 20 aprilie este … mass-media. Ea a răstălmăcit legea și răspîndește noi interpetări/clișee ale definițiilor și sintagmelor, interzise de legislația RM. De exemplu, panglica bicoloră negru orange cică ar fi panglica unui .. sfînt, făcând referire la o decorație din timpul țarismului rus. Astfel prin substituțirea definițiilor și omiterea unor fapte istorice, lumea este manipulată, că ar fi contra Sfîntului Gheorghe, când de fapt, este vor de unele panglici și berete la ordinile sovietice ,,GLORIA-SLAVA,, și medalia stalinistă ,,Pentru victorie asupra Germeniei fasciste în Războiul pt apărarea Patriei din anii 1941-1945,,, medalie instituită la 9 iunie 1945 după capitularea Germaniei hitleriste. Cine putea atunci vorbi despre sfinți ???. De asemenea panglica era folosită la drapelele unitățile militare sovietice de gardă -,,gvardeiskie,,. Apoi în anii 90 cineva a avut nevoie să instituie acest mit, pentru a militariza conștiința/mințile actualelor generații prin campanii propagandistice și revanșarde. De ce RM nu respectă recomandarea/rezoluția ONU ca pe data de 9 mai să fie Ziua comemorării și reconcilierii ??? Adunarea Generală a ONU a declarat zilele de 8 şi 9 mai, Zile de comemorare şi reconciliere în memoria celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, la data de 22 noiembrie 2004, prin Rezoluţia 59/26. Statele membre, agenţiile ONU, organizaţiile neguvernamentale şi persoanele fizice au fost invitate să comemoreze, în fiecare an, fie una, fie ambele zile, într-o manieră adecvată şi să aducă un omagiu celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit portalului ONU http://www.un.org, preluat de Agerpres.