BCS s-a adresat către Guvern să anuleze interdicția la exportul de porumb

0

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită Guvernului să anuleze interdicția pe exportul la porumb, impusă de Comisia pentru Situații Excepționale. Vicepreședintele comisiei agricultură și industrie alimentară, socialistul Radu Mudreac, a declarat că decizia este una pripită și care va afecta direct agricultorii moldoveni.

Deputatul PSRM a precizat că anul trecut, în Moldova, s-a strâns o roadă de peste 2,8 milioane de tone, consumul intern de porumb este între 900 de mii și un milion de tone, iar în jur de 600 de mii de tone merg la export. Mudreac a menționat că din cauza crizei, anul trecut, o parte din recolta de porumb a rămas pe câmpuri.

”Urmare a discuției cu agricultorii și exportatorii, aceștia au rămas uimiți care sunt motivele impuse acestui export. Sau cei din Guvern nu cunosc care este situația reală sau nu au fost în teritoriu să vadă câmpurile de porumb care au rămas încă necolectate. (…) Apare întrebarea, care este necesitatea să stopezi exportul în timpul când agricultorii nu au unde depozita porumbul. Depozitarea și uscarea acestuia costă, noi știm care este prețul la gaz și automat costul acestui produs crește. La început de an agricol, prețurile la motorină sunt cosmice, iar prețurile la input-uri au crescut de 3-4 ori. De aceea, agricultorii sunt nevoiți să investească mai mult în acest an agricol. Avem agricultori mici și mijlocii care nu au aceste surse. Ei contau că urmare a vânzării porumbului vor obține surse financiare și vor avea posibilitate să investească ”, a spus deputatul.

Vicepreședintele comisiei agricultură și industrie alimentară a menționat că decizia luată de autorități este una negândită și grăbită.

”Noi venim astăzi cu o solicitare față de Guvern și Comisia pentru Situații Excepționale să-și revadă decizia pentru a permite exportul de porumb. Statul are instituție care trebuie să monitorizeze care este cantitatea de porumb exportat, care este cantitatea care a rămas în țară. Atunci când apar riscuri, se impun interdicții. Dar să stopezi din start, având o cantitate atât de mare de porumb, cu atât mai mult că încă lanurile stau cu porumb, este o decizie greșită. Noi trimitem acest mesaj către Guvern să-și revadă decizia, în caz contrar agricultorii nu vor putea lucra terenurile în acest an din lipsa surselor financiare”, a spus Mudreac.

Deputatul a precizat că dacă va fi nevoie de expertiză, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este gata să o ofere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata