Biden: Putin nu glumește cu posibilitatea folosirii armelor nucleare

0

Preşedintele american Joe Biden a apreciat că ameninţările ruse de a folosi arme nucleare în conflictul din Ucraina pun lumea în pericol de “Armageddon” pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, în plină desfăşurare a Războiului Rece. Este un avertisment dur cu privire la pericolele din spatele amenințărilor nucleare ale lui Vladimir Putin, în timp ce Moscova continuă să se confrunte cu eșecuri militare în Ucraina, scrie CNN.

“Pentru prima dată de la criza rachetelor din Cuba, avem o amenințare directă cu folosirea unei arme nucleare dacă lucrurile continuă pe drumul pe care sunt acum”, a avertizat Biden în timpul unor declarații făcute la o strângere de fonduri la New York , unde a subliniat că Vladimir Putin “nu glumea” făcând aceste ameninţări. “Nu ne-am confruntat cu perspectiva unui Armagheddon de la Kennedy și criza rachetelor din Cuba. Nu cred că poți (utiliza) cu ușurință o armă nucleară tactică fără să ajungi la Armagheddon”, a adăugat el. Vladimir Putin “nu glumeşte când vorbeşte despre potenţiala utilizare a armelor nucleare tactice sau a armelor biologice sau chimice, pentru că armata lui, s-ar putea spune, este foarte ineficientă”, a apreciat preşedintele american.

“Încercăm să înţelegem care este calea de ieşire a lui Putin”, a mărturisit în cele din urmă Joe Biden. “Cum poate să iasă din asta? Cum se poate poziţiona astfel încât să nu piardă o parte semnificativă din puterea sa în Rusia?”.

Este surprinzător pentru președinte să vorbească atât de sincer și să invoce Armaghedonul, în special la o strângere de fonduri, în timp ce consilierii săi de la Consiliul de Securitate Națională până la Departamentul de Stat la Pentagon au vorbit în termeni mult mai calculați, spunând că iau amenințările în serios, dar “nu văd o mișcare în privința acestora de la Kremlin”.

Comentariile sale vin în momentul în care SUA analizează cum să răspundă la o serie de scenarii potențiale, inclusiv temerile că rușii ar putea folosi arme nucleare tactice, au spus surse pentru CNN.

Din 14 până în 28 octombrie 1962, criza rachetelor instalate în Cuba de Uniunea Sovietică şi reperate de Statele Unite a zguduit planeta, stârnind temeri de un război nuclear. Confruntat cu rezistenţa ucraineană, alimentată de ajutorul militar occidental, Vladimir Putin a făcut aluzie la bomba atomică într-un discurs televizat din 21 septembrie. El a spus că este gata să folosească “toate mijloacele” din arsenalul său împotriva Occidentului, pe care l-a acuzat că vrea să “distrugă” Rusia. “Nu este o cacealma”, a asigurat el.

sursa: digi24.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata