Blocul Comuniștilor și Socialiștilor va propune din nou majorității PAS să voteze inițiativa cu privire la introducerea cotei zero la venitul reinvestit

0

Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor nu renunță și anunță că va insista în continuare ca majoritatea PAS să-și onoreze angajamentele electorale și să voteze proiectul de lege care prevede introducerea cotei zero la venitul reinvestit.
”Vom insista ca pe agendă să fie adusă acea sarcină pe care și-au asumat-o și oponenții din PAS și noi în platformele electorale – aplicarea cotei zero la venitul reinvestit. Considerăm că aceste acțiuni sunt extrem de necesare și vin în susținerea businessului”, a declarat deputatul socialist, Tatiana Cunețchi.
Socialistul Petru Burduja a declarat că această măsură este de importanță vitală pentru mediul de afaceri, mai ales în condițiile unei inflații dezastruoase prognozate de BNM până la sfârșitul anului.
”Din păcate, majoritatea parlamentară de fiecare dată respinge această inițiativă ca să fie examinată. Insistăm ca acest proiect să fie examinat, deoarece el vine în susținerea domeniului de afaceri, a entităților economice care se află în incertitudine cum să-și petreacă activitatea în continuare, mai ales în dinamismul inflaționist pe care-l preconizează BNM până la 20,8% în trimestrul II și III și cel mai dezastruos nivel de creștere până la 27%”, a spus Burduja.
Amintim, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au înregistrat, în august 2021, în Parlament, inițiativa care prevede introducerea cotei zero a impozitului pe venit pentru persoanele juridice, gospodăriile țărănești și întreprinzătorii individuali, cu condiția direcționării venitului obținut spre investiții în dezvoltarea producției proprii. Majoritatea parlamentară a respins în repetate rânduri dezbaterea proiectului în ședințele plenare. De asemenea, și Guvernul Gavrilița a dat aviz negativ la acest proiect, argumentându-și refuzul prin faptul că ”impactul bugetar în primul an de implementare a măsurii va constitui 1,9 miliarde de lei, iar în al doilea an 3,2 miliarde de lei”. Ulterior, deputații PAS au refuzat să includă această inițiativă ca amendament la politica bugetar-fiscală pentru anul 2022.
Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a recunoscut că, în cadrul dezbaterilor asupra politicii bugetar-fiscale, agenții economici au solicitat Guvernului să includă pentru anul 2022 introducerea cotei zero la venitul reinvestit. Cu toate acestea, în opinia lui Budianschi, cota zero nu este cel mai bun instrument de stimulare a investițiilor.
PAS a promis în campania electorală din vara trecută că va implementa programe de susținere a antreprenorilor, iar printre angajamentele luate era și introducerea cotei zero la venitul reinvestit.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata