BNM pune în circulație o nouă monedă comemorativă

0

Începând cu 2 ianuarie 2024, Banca Națională a Moldovei va pune în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic o monedă comemorativă „Moldova Europeană”, care va completa seria „Evenimente istorice”.

Moneda comemorativă „Moldova Europeană” este dedicată evenimentului istoric pentru Republica Moldova marcat la 14 decembrie 2023, când Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE). Acordul de Asociere între UE și Republica Moldova, semnat la 27 iunie 2014, a pus bazele unei asocieri politice și a unei integrări economice aprofundate, promovând valori comune și o cooperare economică consolidată. În anul 2022 Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și i-a acordat statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Aspirația comună pentru aderarea Republicii Moldova la UE a fost confirmată de cetățenii care au participat la Adunarea Națională „Moldova Europeană” desfășurată la 21 mai 2023 în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Găzduind pe 1 iunie 2023 reuniunea Comunității Politice Europene, Republica Moldova a devenit „inima politică a Europei”.

Moneda comemorativă are un design color, este bătută în argint, are valoarea nominală de 100 lei și un tiraj de 2000 unități.

Moneda este ambalată în capsulă de metacrilat transparent și în cutie de prezentare, fiind însoțită de certificat de autenticitate cu un QR cod, care la scanare redirecționează către pagina web a Băncii Naționale cu informația despre caracteristicile monedei. Certificatul de autenticitate este semnat de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Comercializarea monedei comemorative către publicul larg se efectuează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova

 

 

 

 

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata