Boris Gîlca: Ministerul Sănătății una spune și alta face

0

Ministerul Sănătății continuă să primească ambulanțe din acel lot de 168 de unități cumpărat în baza unui contract dubios și criticat dur acum trei ani chiar de șefa de la Sănătate, Ala Nemerenco. Cel mai recent lot, de 24 de autosanitare, a fost primit acum două zile în cadrul unei ceremonii. Șeful Direcției asistență socială a Primăriei susține că ambulanțele au fost achiziționate în cadrul unei licitații dubioase, fiind vorba de un contract de aproximativ 12 milioane de euro, iar ulterior, în acest sens, a fost inițiat și un dosar penal. Boris Gîlca a descris în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4 modul suspect în care au fost cumpărate aceste unități, proces care anterior a fost criticat dur de Nemerenco, iar acum este promovat de demnitar.

”Cunosc în esență istoricul acestui contract luat în 2017-2018 de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei de aproximativ 12 milioane de euro pentru a înnoi parcul de ambulanțe. Am fost parte la acel grup de lucru care a elaborat caietul de sarcini. M-am expus public, a fost o licitație incorectă și dubioasă. Autoritățile competente care au anchetat cazul știu foarte bine acest lucru. În 2019, în primul mandat al Alei Nemerenco, i-am raportat acest caz. Ea s-a sesizat, a trimis un grup de experți, printre care și eu, în Turcia, acolo unde se asamblau ambulanțele. Am constatat că asamblarea se făcea în condiții improprii. Am pus la îndoială calitatea echipamentelor, iar costul pentru aceste ambulanțe era mult prea mare. Revenind din deplasare am făcut un raport către Ministerul Sănătății și Guvern unde am cerut rezilierea contractului și organizarea unei noi licitații internaționale. Dna Nemerenco a fost de acord la acea etapă și chiar le-a spus reprezentanților companiei că va rezilia contractul”, a declarat Boris Gîlca, care în acea perioadă deținea funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Boris Gîlca susține că ulterior a plecat de la Ministerul Sănătății, iar peste o perioadă reprezentanții PAS și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, au schimbat subit macazul.

”Guvernul una spune, alta face. Anul trecut am văzut că a venit un lot din acele ambulanțe, acum a venit altul. Au mers pe aceleași condiții din contract, au cumpărat aceleași ambulanțe neconforme, zicând că au revizuit lista de echipamente. Oricum, costurile sunt foarte înalte. Ambulanțele, pentru prețul lor, nu sunt conforme. Este păcat că banul public, preluat dintr-un credit internațional, pe care îl vom rambursa încă mulți ani, nu este cheltuit eficient. Ne bucurăm că vom avea mai multe ambulanțe, că automobilele vor fi noi, că populația va avea acces la aceste servicii. Doar că trebuie să fim tranșanți între ceea ce spunem și ceea ce facem. Trebuia de făcut repetat această licitație. Este vorba de peste 11 milioane de euro. Asemenea licitații nu au loc în fiecare zi. Foarte straniu că a fost o singură companie, când în regiune avem o mulțime de companii. Cu certitudine a fost o licitație cu elemente de corupție”, a precizat Boris Gîlca.

Amintim că în 2019, în primul mandat de ministru al Sănătății, Ala Nemerenco s-a arătat indignată de prețul exagerat pentru aceste ambulanțe, precizând că aceste autosanitare sunt sub orice critică și că nu corespund tuturor normelor tehnice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata