Guvernul alocă din bugetul de stat 30 mln. lei pentru studierea limbii române de către minoritățile naționale

0

Autoritățile propun aprobarea Programul național privind învățarea limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2023-2025. Documentul a fost elaborat de reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării și supus consultărilor publice.

Potrivit autorităților, nivelul de cunoaștere a limbii române este scăzut în rândul minorităților etnice, cu excepția grupului de romi, unde fiecare a doua persoană poate vorbi și înțelege bine limba română. Astfel, doar unu din patru ruși, ucraineni și bulgari vorbesc și înțeleg bine limba română, în timp ce proporția în grupul găgăuz este mult mai mică – una din 10 persoane.

Totodată, fiecare al treilea rus, ucrainean și rom și fiecare al doilea bulgar și găgăuz practic deloc nu cunoaște limba română.

Astfel, scopul Programului este de a oferi oportunități reprezentanților minorităților naționale din Republica Moldova de a-și dezvolta, de la cea mai fragedă vârstă și pe tot parcursul vieții, competențe lingvistice necesare pentru a-și valorifica potențialul intelectual atât în domenii de interes personal, profesional, cât și social, în vederea adaptării cât mai facile la imperativele timpului, în special, la cele ce țin de dezvoltarea durabilă.

Pentru implementarea Programului, din bugetul de stat vor fi alocați 30 milioane lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata