Breaking// PCCOCS și SIS au descins cu percheziții la ex-ministrul de Interne, Alexandru Jizdan

0

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, au descins în dimineața zilei de miercuri, 29 iunie, cu percheziții la fostul ministru al Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Acesta ar fi suspectat de pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații.

„Perchezițiile se desfășoară în mai multe locații. Oamenii legii îl investighează pe fostul înalt demnitar pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, timp în care acesta se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, a declarat pentru TV8, procurora Mariana Cherpec.

TV8 reamintește că la sfârșitul anului 2019, Alexandru Jizdan a ajuns în vizorul Autorității Naționale de Integritate (ANI), care a încheiat procedura de control a averii sale. Verificările au fost inițiate în baza unei sesizări din oficiu privind depunerea tardivă a declarației anuale de avere și interese personale.

Potrivit ANI, Jizdan ar fi inclus date eronate în declarațiile sale de avere și interese personale pentru anii 2016 – 2019. Inspectorii de integritate cer confiscarea a 770 de mii de lei de la acesta și au sesizat PG pentru fals în declarații.

Inspectorul de integritate a efectuat controlul pentru perioada 2016-2019, care a fost extins și pe numele membrilor familiei acestuia. 

În cadrul controlului s-a constatat că fostul deputat a încălcat regimul juridic al declarării averii și intereselor personale prin includerea datelor eronate în declarațiile de avere și interese personale depuse pentru anii 2016-2019.

 Astfel, fostul deputat a omis să includă informațiile despre veniturile salariale și alocațiile nominale în sumă totală de peste 53 de mii de lei, construcția accesorie din localitatea Molovata, raionul Dubăsari, trei bunuri imobile deținute cu drept de folosință de unul dintre copii, situat într-un oraș din sudul Olandei, inclusiv un apartament.

Totodată, inspectorul de integritate a stabilit prezența unei diferențe substanțiale în mărime de aproximativ 770 de mii de lei, care depășește semnificativ plafonul admis de legislația în vigoare. 

Această diferență substanțială a fost generată de suplinirea bugetului familiei acestuia cu mijloace financiare în mărime de 38850 de euro, sub formă de depuneri în numerar pe conturile deținute de unul dintre fiii săi, la o bancă din țară. 

Sursa: tv8.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata