Bulgaria și Polonia susțin parcursul european al Republicii Moldova

0

Posibilitățile de a consolida și dezvolta relațiile bilaterale economice au fost discutate de către premierul Dorin Recean cu omologul său bulgar, Nikolai Denkov, și cu președintele Republicii Polone, Andrzej Duda, în marja reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial.

 

Premierul Dorin Recean și omologul său din Bulgaria, Nikolai Denkov, au analizat  oportunitățile prin care poate fi consolidată relația bilaterală în domeniul economic și cel al educației. Astfel, oficialii și-au exprimat speranța că extensia Universității „Anghel Kânchev” din Ruse va fi deschisă într-un termen cât mai scurt la Taraclia.

 

„Noua instituție de învățământ superior va fi atractivă nu doar pentru etnicii bulgari din sudul Republicii Moldova, dar și pentru tinerii din întreaga regiune”, a precizat premierul Dorin Recean, invitându-l, cu această ocazie, la Chișinău pe șeful Executivului de la Sofia.

 

De asemenea, prim-ministrul Dorin Recean i-a confirmat omologului său bulgar că Republica Moldova va continua eforturile de realizare a reformelor și de modernizare a țării după model european.

 

La Davos, premierul Dorin Recean i-a mulțumit președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, pentru susținerea parcursului european al țării noastre, dar și al Ucrainei care protejează eroic pacea și securitatea în regiune. Oficialii au discutat despre relațiile bilaterale dintre cele două țări și despre oportunitățile de consolidare a acestora, în contextul în care 81 de companii cu capital polonez deja investesc în Republica Moldova.

 

„Ne propunem să dezvoltăm noi legături economice moldo-poloneze. Suntem hotărâți să desfășurăm mai multe proiecte comune în beneficiul cetățenilor din ambele țări”, a transmis șeful Cabinetului de miniștri.

 

Republica Moldova și Republica Polonă au încheiat 39 de tratate bilaterale. Polonia se află în top 10 parteneri comerciali ai Republicii Moldova la nivel mondial și ocupă locul 14 în clasamentul principalilor investitori străini în țara noastră.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata