Bursa pentru formarea profesională a șomerilor va fi majorată

0

Cu 58 de voturi ale deputaților prezenți la ședința plenară de astăzi, a fost aprobată majorarea bursei pentru șomerii înmatriculați la cursuri de formare profesională. Cuantumul acesteia a crescut de la 15% la 35% din salariul mediu pe economie pentru anul precedent.

De asemenea, în conformitate cu modificările operate în legislație, șomerii care inițiază o afacere vor primi o subvenție majorată – de la 50% la 80%, dar nu mai mult de 20 de salarii medii pentru anul precedent, din cheltuielile necesare pentru înființarea afacerii.  

Totodată, urmează a fi exclus termenul de 3 luni după demisie sau concediere, la expirarea căruia persoanele care beneficiază de indemnizații de eliberare din serviciu au dreptul de a beneficia de ajutorul de șomaj.

În același timp, se reduce, de la 18 la 12 luni, termenul de angajare și menținere a locului de muncă de către angajatorii care beneficiază de subvenționarea costurilor pentru crearea sau adaptarea locului de muncă pentru persoanele cu dizabilități.

Concomitent, sunt operate modificări care vor simplifica procedura de obținere a licenței pentru activitatea de plasare în câmpul muncii în străinătate a cetățenilor Republicii Moldova, precum și ajustări referitoare la suspendarea acestei licențe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata