Când revine Wizz Air în Republica Moldova

0

Autoritățile moldovene poartă negocieri cu compania ungurească Wizz Air să revină pe piață și cu operatorul irlandez Ryanair ca să lanseze curse de la Chișinău. Europa Liberă a încercat să afle în ce condiții cele două companii low-cost ar putea opera zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Compania Wizz Air și-a suspendat toate zborurile de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie, invocând motive de securitate ale spațiului aerian din regiune.

Într-un răspuns oferit serviciului unguresc al Europei Libere, Wizz Air a menționat că poartă discuții cu Guvernul de la Chișinău și că „își menține angajamentul față de piața din R. Moldova, monitorizează constant situația din spațiul aerian moldovenesc pentru a-și redeschide zborurile imediat ce acesta va deveni sigur”.

Compania nu spune exact care sunt riscurile de securitate, în condițiile în care șase operatori, majoritatea internaționali, operează în continuare zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

„Urmare a analizei riscurilor, instituțiile statului au stabilit că zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în siguranță, aplicând o serie de proceduri și mecanisme, care au drept scop diminuarea riscurilor ce ar afecta siguranța și securitatea spațiului aerian”, a comunicat Europei Libere Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR).

În ceea ce privește Ryanair, negocierile au început în 2019, când a fost deschisă Ambasada R. Moldova în Irlanda. În februarie 2022, MIDR a adresat o scrisoare directorului executiv al companiei, Michael O’Leary. Peste un an, o delegație a Parlamentului de la Chișinău s-a întâlnit, la Dublin, cu reprezentanții Ryanair din Irlanda, care au spus că firma este gata să lanseze rute din și spre R. Moldova dacă taxele aeroportuare vor fi reduse.

Potrivit autorităților, adevărata provocare pentru atragerea companiilor aeriene low-cost în R. Moldova o reprezintă mărimea taxelor aeroportuare percepute la plecarea de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Valoarea acestor taxe constituie 21 de euro per pasager, dintre care 9 euro reprezintă doar taxa pentru modernizarea aeroportului.

Continuare aici.

sursa

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata