Câte persoane au votat până la această oră

0

Astăzi, 5 noiembrie, în R. Moldova au loc alegeri locale generale, iar cele aproape 2.000 de secții de votare sunt deschise de la ora 07:00 până la ora 21:00.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), la acest scrutin vor fi aleși 898 de primari și 11.058 de consilieri locali, dintre care 9.972 sătești, orășenești și 1.086 raionali.

(09:15) – Până la această oră, 128.346 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot. Potrivit datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, puțin mai active sunt femeile, acestea reprezentând 50,61% din numărul celor care s-au prezentat la urne în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare.

Datele CEC mai arată că cei mai tineri, dar și cei mai în vârstă sunt mai puțin activi. Tinerii cu vârstele cuprinse între 18-25 de ani reprezintă 3,35% din numărul total de alegători care au votat până la ora 09:00. Alegătorii cu vârstele de +76 de ani reprezintă 4,54% din toți cei care au votat. Ei sunt urmați de alegătorii cu vârstele cuprinse între 26-35 de ani – 7,53%; 36-45 de ani – 14,19%, 46-55 de ani – 18,65%; 56-65 de ani – 28,92% și 66-75 de ani 22,81%.

(08:00) – Reprezentanții Comisiei Electorale Centrale a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că în două localități din UTA Găgăuzia nu vor avea loc alegeri pentru funcția de primar.

CEC precizează că toate secțiile de votare au fost deschise la ora 08:00, cu excepția unei secții din orașul Cantemir, unde e nevoie de retipărit buletinele de vot. În 45 de localități în buletine este un singur candidat la fotoliul de primar, iar în 25 de localități e câte un singur candidat pentru funcția de consilier local.

Până la această oră au votat 52.000 de persoane.

Pentru acest scrutin au fost înregistrați 57.396 de candidați la funcțiile de primar și de consilier în consiliile locale din partea a 35 de partide politice și a unui bloc electoral, precum și 1.174 de candidați independenți.

Pentru aceste alegeri, Comisia Electorală Centrală a tipărit 7.669.667 de buletine de vot, dintre care 6.068.878 în limba română și celelalte în limba rusă.

În conformitate cu prevederile electorale, fiecare alegător votează personal. Votarea în locul altor persoane nu se admite. Alegătorul prezintă actul de identitate biroului electoral al secției de votare pentru înregistrarea prezenței acestuia la votare și verificarea înscrierii în lista electorală de bază. Ulterior, un membru al biroului electoral îi înmânează alegătorului buletinul de vot. La primirea buletinului, alegătorul semnează în lista electorală în dreptul numelui său.

Votantul poate fi înscris numai într-o singură listă electorală și la o singură secție de votare în baza actelor ce atestă domicilierea sa în perimetrul secției de votare respective. Persoana care are domiciliu și reședință valabilă, termenul înregistrării nu poate fi mai mic de trei luni până la data primului tur de scrutin, se înscrie în lista electorală ce corespunde secției de votare în a cărei rază teritorială aceasta își are reședința.

Alegătorul care prezintă pașaportul sau buletinul de identitate de generația întâi fără fișă de însoțire va fi admis să-și exercite dreptul de vot dacă sistemul electronic va confirma că este arondat la această secție de votare, precum și dacă figurează în lista electorală de bază a secției.

În cazul alegătorilor care votează în baza pașaportului se va înscrie seria și numărul acestuia la rubrica „Notă” din lista electorală. Scrutinul va fi monitorizat de peste 1.500 de observatori naționali și internaționali.

Din numărul total, 1.092 de observatori naționali reprezintă opt asociații obștești din țară. Cei mai mulți observatori au fost acreditați la solicitarea Asociației Promo-LEX.

Pentru alegerile locale generale din acest an au fost alocați din bugetul de stat peste 154 de milioane de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata