Cauza penală de învinuire a lui Vladimir Plahotniuc în dosarul ,,Frauda bancară” urmează a fi expediată în instanța de judecată

0

La 29 mai 2023, Curtea de Apel Chișinău, a respins demersul avocaților și a menținut fără modificări încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost admis demersul Procuraturii Anticorupție privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc în dosarul ,,Frauda bancară”.

Amintim că, la 22 august 2022, Procuratura Anticorupție a înaintat un demers judecătorului de instrucție din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a solicitat acordul pentru finalizarea urmăririi penale, în lipsa învinuitului Vladimir Plahotniuc.

La 17 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul acuzatorilor de stat privind autorizarea finalizării urmăririi penale în lipsa învinuitului în dosarul „Frauda bancară” în care acesta este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălarea banilor. Episodul incriminat acestuia are ca referință perioada anilor 2013-2015, atunci când Vladimir Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul companiilor rezidente fondate de Ilan Șor prin persoane interpuse, mijloace financiare de peste 39 milioane dolari și 3,5 milioane de euro, care aveau ca origine, credite bancare obținute fraudulos de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și BC „Banca de Economii” SA.

În cadrul cauzei penale a fost aplicat sechestru pe bunuri a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc în valoare de peste un miliard de lei.

Totodată, menționăm că în dosarul ,,Frauda bancară”, în luna decembrie 2022, a fost dispusă punerea sub sechestru, în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune a bunurilor deținute de Vladimir Plahotniuc în calitate de beneficiar efectiv pe teritoriul Regatului Spaniei, și anume a cotei-părți de 100 % din capitalul social al unei companii în valoare de 55 711 970 Euro și a bunului imobil localizat în municipalitatea Benahavis (Spania), inclus în Planul de Dezvoltare Parțială „La Reserva del Alcuzcuz”, evaluat la suma de 234 323 138,48 MDL.

Astfel, informația apărută în spațiul public, precum că „Los Pinos del Alcuzcuz” nu e pus sub sechestru, ceea ce înseamnă că poate fi înstrăinat în orice moment, nu corespunde realității, or la moment bunul imobil din Regatul Spaniol este sechestrat la solicitarea Procuraturii Anticorupție.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata