Ceban, despre aportul Guvernului în criza refugiaților: Spun că cheltuie 1 mil. de euro zilnic. Pe ce? Unde se duc banii?

0

Primarul general Ion Ceban critică mecanismul de acorda celor 3500 de lei din partea statului, către familiile ce au găzduit refugiați.

Edilul îl cataloghează ca fiind unul ce nu este dus până la capăt. Declarațiile au fost făcute în cadrul ședinței Primărie Chișinău de astăzi. Edilul s-a mai expus și asupra banilor care sunt cheltuiți zilnic de Executiv în această criză și a cerut responsabililor să vină cu un raport în acest sens.

„A fost anunțat cu mare fast de către Guvern acest suport de 3500 lei lunar. Dar, în sine, mecanismul și modalitatea de alocare pentru aceste familii nu este definitivat, nu este clar și nu indică acțiunile necesare de urmat de către APL pentru înregistrarea familiilor eligibile și validarea criteriilor debirocratizare pentru plata acestor drepturi financiare pentru familiile-gazda. Voi, pur si simplu, le spuneți acestor familii sa se adreseze către primăriile locale, fără detalizarea principiilor de alocare. Chiar sugerez ca cei interesați sa citească și să se documenteze pe regulamentul publicat – o sa va convingeri cu toții de neclaritatea eligibilității pentru suportul de 3500 lei lunar pentru familiile gazdă din Moldova, mai ales din Chișinău.

Poate la alți primari sau primării ați oferit de la Guvern ceva ajutoare, la primăria Chișinău, nu a ajuns nimic, iar procedura de creare a tuturor dosarelor pentru ca ceva măcar să oferiți și să ajutați primăriile care și așa le este greu, este foarte dificilă și anevoioasă”, punctat Ceban.

„Lucrează toți specialiștii ca să de-a de capăt ce de fapt tot solicitați voi de la primari. Iată nu știu măcar o primăria care ar fi primit ceva. Mulți îmi spun de ce nu comunic despre asta. Da o spun, doar că nimeni nu aude, nu transmite și de parcă se transformă toți în pești. Ceva ei spun, nimic nu se aude”, a subliniat primarul. „Din informațiile de care dispun, se spune că se cheltuie 1 milion de euro pe zi în gestionarea crizei refugiaților. Vreau ca secretariatul să transmită o solicitare Guvernului să vină cu detalii. Am dubii foarte mari la această cifră. Toată societatea trebuie să cunoască cum anume se cheltuie un milion de euro pe zi de către Guvern”, a mai adăugat Ceban.

Edilul a mulțumit agenților economic locali și partenerilor care au ajutat cu produse de prima necesitate pentru refugiați – în primul rând produse alimentare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata